Inspiratie Woonvast Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woonnieuws van Woonvast Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Verkoop onder voorbehoud bouwkundige keuring

Terug naar overzicht

Per 1 februari is de nieuwe modelkoopovereenkomst van kracht gegaan. In deze overeenkomst is, naast het voorbehoud van financiering, ook een voorbehoud van bouwkundige keuring opgenomen.

Afwijken van modelovereenkomst

Een modelkoopovereenkomst is een modelcontract waarin een aantal standaardsituaties zijn beschreven die tijdens het sluiten van een koopovereenkomst aan de orde kunnen zijn. Dit modelcontract wordt vervolgens door de partijen aangepast aan de werkelijke situatie. Ook mogen beide partijen afwijken van wat in het modelcontract staat. Wanneer deze modelovereenkomst wordt gebruikt en er vinden wijzigingen plaats, dan zijn beide partijen wel verplicht duidelijk aan te geven op welke punten de overeenkomst afwijkt.

Afzien van koop bij bouwkundige gebreken

De modelovereenkomst was al voorzien van voorbehoud van financiering, waarbij de consument van de koop kan afzien als hij de financiering niet rond krijgt. Met de nieuwe voorwaarde die is opgenomen - koop onder voorbehoud van bouwkundige keuring - kan de koper, zonder enige verplichting, nu ook van de koop afzien wanneer blijkt dat de woning meer bouwkundige gebreken blijkt te hebben dan vooraf was gedacht of ingeschat.

Bewuster kopen

Brancheorganisaties NVM, Vereniging Eigen Huis, VBO Makelaar, VastgoedPro en de Consumentenbond maken allemaal gebruik van een dergelijke modelovereenkomst. Zij hebben de risico’s die deze wijziging met zich meebrengt overwogen en zijn het vervolgens eens geworden over de wijziging. Door deze optie toe te voegen aan de modelkoopovereenkomst willen de brancheorganisaties de koper nog bewuster maken van hetgeen zijn kopen.