Inspiratie Woonvast Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woonnieuws van Woonvast Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Tips voor onderhoud aan uw cv

Terug naar overzicht

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de eerste herfststorm is geweest. Misschien hebt u zelfs de kachel al weer een graadje hoger gezet. Dan is het wel zo fijn dat hij het ook komende winter weer doet. Op deze manier geniet u zo lang mogelijk van uw centrale verwarming.

Koolmonoxidevergiftiging

Het lijkt zo vanzelfsprekend: u draait de warme kraan open en u hebt warm water, u zet de kachel aan het het wordt warm is huis. Het is echter een defecte centrale verwarming die roet in het eten kan gooien. Dat is enerzijds niet prettig als u onder de douche wilt springen en uw hebt alleen nog maar koud water. Anderzijds kan een defecte cv ook gevaarlijk zijn. Jaarlijks sterven er nog steeds mensen aan koolstofmonoxidevergiftiging. Het onderhouden van uw cv is dus erg belangrijk en kunt u op een aantal punten gewoon zelf.

Controleer waterdruk

Check bijvoorbeeld altijd de waterdruk. Als de waterdruk te laag is, komt u daar snel genoeg achter. U hebt op dat moment geen warm water en ook de kachel slaat niet meer aan. Normaliter is de druk van de ketel tussen de 1,5 en 2 bar. Staat de meter onder de 1,5 bar, dan kunt u zelf eenvoudig water bijvullen. Zorg dat u een waterslang hebt die lang genoeg is om de afstand tussen de ketel en de waterkraan te overbruggen. Koppel eerst de waterslang aan de kraan. Houd het andere eind van de slang omhoog en zet de kraan aan. Op het moment dat het water helemaal door de waterslang is gelopen, zet u de kraan uit en koppelt u het uiteinde van de slang aan de ketel. Open beide kranen (zowel van de ketel als van de kraan) en vul de ketel tot maximaal 2 bar.

Cv-ketel ontluchten

De reden dat de waterslang eerst helemaal gevuld moet zijn met water is omdat er anders teveel lucht in de ketel stroomt. Dat wilt u voorkomen. Lucht in uw cv-ketel of leiding zorgt ervoor dat de installatie minder goed werkt. Daarnaast gaat de leiding ‘knallen’ en dat is vooral een vervelend geluid. U kunt uw cv-ketel en verwarmingselementen ontluchten door langzaam het ontluchtingskraantje open te draaien totdat er water uit komt. Op het moment dat er water uitkomt, is de lucht verdwenen en draait u het kraantje weer dicht. Controleer daarna wel altijd weer de druk.

Temperatuur ketel

Controleer ook eens de temperatuur van uw ketel. Nieuwe ketels passen deze vaak automatisch aan. Bij oudere ketels staat deze temperatuur in de regel onnodig warm afgesteld. Helemaal als u weet dat een lagere temperatuur juist een hoger rendement oplevert. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarnaast heeft dit ook positieve effecten op het behoud en de levensduur van de ketel. De kunst is om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Tegenwoordig is het voldoende om de temperatuur van de cv-ketel af te stellen op 60 graden.

Voor het onderhoud van de cv-ketel kunt u een heleboel zelf in de gaten houden. Vertrouwt u het toch niet helemaal, schakel dan een monteur in die ervoor zorgt dat u er ook in de winter warmpjes bijzit.