Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Prins Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Afgeronde vraagprijs bevordert hoger bod

Terug naar nieuwsbrief

Les 1 tijdens economie op school: ga met de prijs iets onder een rond bedrag zitten. Dat levert een psychologisch voordeel op. U verhoogt hiermee de kans op de verkoop van uw – in dit geval - woning. Niet waar, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam. Een rond bedrag voor een woning verkoopt beter in een krappe woningmarkt.

Verkopersmarkt vs. kopersmarkt

Dat is precies waarin we ons nu bevinden. Een krappe woningmarkt. Veel vraag en weinig aanbod. Vraagprijzen worden zelfs overboden. Het is daarom in tijden zoals deze – een verkopersmarkt – dat afgeronde verkoopprijzen in het voordeel van de verkoper werken en zij een hogere prijs kunnen bewerkstelligen. In een kopersmarkt, waarbij de koper in het voordeel is door onder de vraagprijs te kunnen bieden, werkt een niet-ronde vraagprijs beter.

Experiment 

Het onderzoek is tot stand gekomen door de opvallende resultaten van een eerder geregistreerd Amerikaans experiment, waarbij deelnemers boden op koopwoningen met verschillende vraagprijzen, verder te onderzoeken. Uit dit experiment bleek onder andere dat kopers die boden op niet-ronde vraagprijzen reageerden met een niet-rond tegenbod en op ronde vraagprijzen met een rond tegenbod. Waarbij opvallend was dat niet-afgeronde vraagprijzen leidde tot een hoger bod in de kopersmarkt, maar tot lagere biedingen in een verkopersmarkt. Het maakte overigens niet uit of de deelnemers ervaren huizenkopers of -verkopers waren, waaruit de conclusie is getrokken dat het gaat om een psychologisch basismechanisme van hoe mensen reageren op afgeronde en niet-afgeronde bedragen.

Analyseren

Deze resultaten hebben onderzoekers van de VU en UvA in de praktijk gebracht door alle Amsterdamse NVM-woningverkopen van 2017 te analyseren. Deze periode kenmerkte zich duidelijk als een verkopersmarkt, omdat ruim 70 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht. Een goed moment dus om de resultaten te analyseren en te vergelijken met het Amerikaanse experiment. Het resultaat van dat onderzoek was dat het afronden van een vraagprijs tot op de duizenden af te ronden tot op de tienduizenden, bijvoorbeeld van 249.000 naar 250.000, zorgde voor een stijging van de verkoopprijs met 0,6 procent. Gemiddeld hield dat een stijging in van 2.099 euro per verkochte woning.

Zet u uw woning te koop en bevindt u zich in een verkopersmarkt, denk er dan eens over na de vraagprijs af te ronden tot op de tienduizenden. Wie weet wat het u extra oplevert. Prins Makelaars adviseert u hier uiteraard graag bij.