Maak uw tuin winterklaar
Terug naar nieuwsbriefKuipplanten
Lege potten en bakken die niet vorstbestendig zijn, haalt u naar binnen. Ook de planten die niet winterhard zijn, zoals kuipplanten, moet u binnen zetten. Maak de potten goed schoon voordat ze naar binnen gaan en controleer de planten op slakken en andere beestjes. Geef de planten matig water als ze binnen staan. Eenjarige bloeiers zoals lobelia en petunia zijn nu wel uitgebloeid en kunt u weggooien.
Snoeien
Sommige struiken, zoals de kiwi of druif, moeten gesnoeid worden. Doet u dat in de lente, dan ‘bloeden’ ze dood. Deze struiken hebben wat extra bescherming nodig in de winter. Zet daarom een koker van kippengaas om de struik en vul deze met bladeren. Groenblijvende hagen en de meeste bladverliezende hagen kunnen ook gesnoeid worden. Dit geldt tevens voor klimop, de blauwe regen en fruitbomen. Struiken die in het voorjaar bloeien, zoals Forsythia, moet u niet snoeien, anders bloeien ze niet. Deze struiken bloeien namelijk op het hout dat in de zomer is gevormd.
Beplanten
Zolang het niet vriest is de herfst een goed jaargetijde om bomen, heesters, rozen en vaste planten in de tuin te zetten. De grond is nog warm van de zomer en de temperatuur is ook nog goed. Een ander voordeel is dat de planten voor de winter al geworteld zijn waardoor ze in het voorjaar meteen kunnen uitlopen. Om het nieuwe jaar vrolijk te beginnen met voorjaarsbloeiers als narcissen, krokussen en hyacinten, moeten de voorjaarsbollen nu de grond in. Doe dit alleen als het nog niet vriest.
Honderdduizend bladeren
Haal de gevallen bladeren uit de vijver en verwijder dode vijverplanten. Gras kunt u nu nog een keertje maaien. Hou de lengte op 3 tot 4 centimeter en verwijder de laatste gevallen bladeren van het gras. Het tuinmeubilair kunt u nu schoonmaken en naar binnen halen. Sluit de buitenkraan af en laat de tuinslang leeglopen en berg ‘m op. De winter kan beginnen!