Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Zonnepanelen schoonmaken

Terug naar overzicht

Zonnepanelen winnen aan populariteit. Steeds meer woningen worden voorzien van zonnepanelen. Misschien heb jij ze zelf al? Om optimaal rendement uit de panelen te halen is het belangrijk dat ze schoon zijn. Hoe houd je je panelen zo schoon mogelijk?

Vuil

Door stof, aanslag of andere vuiligheid kan er minder zonne-energie worden opgenomen door jouw zonnepanelen. Eigenlijk best logisch. De zonnecellen moeten zich namelijk eerst een weg banen door deze vuiligheid voordat ze worden opgevangen door de panelen. Zorg er daarom voor dat je panelen altijd goed schoon zijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Stap 1

Er zijn altijd enkele voorzorgsmaatregelen. Het schoonmaken van de panelen is een behoorlijke klus en wil je tot een minimum beperken. Het schoon houden van de panelen is daarom stap 1. Houd daarom bomen zo ver mogelijk uit de buurt van je zonnepanelen. Ze nemen niet alleen zon weg, maar trekken vogels aan die hun ontlasting op de panelen achterlaten. De bomen scheiden tevens pollen en stofdeeltjes af die zich ophopen op de panelen. Dit vormt uiteindelijk weer een broedplaats voor algen.

Plat of schuin dak

Viezigheid op zonnepanelen is bijna niet te voorkomen. Zonnepanelen op een plat dak zijn nog weer gevoeliger voor aanslag dan de panelen op een schuin dak. In het laatste geval zorgt de regen voor het regelmatig schoonspoelen van de panelen. Vogelpoep valt er bij verbranding door de zon zelfs gewoon af. Zonnepanelen op een schuin dak hoeven voor de opbrengst niet per se te worden schoongemaakt. Heb je de panelen op een plat dak geplaatst, dan trekt dit meer vuil aan. Helemaal omdat de panelen tegenwoordig niet meer in een hoek van 30 graden, maar in een hoek van 15 graden of minder worden geplaatst. In dit geval moeten de panelen ieder jaar worden schoongemaakt.

Schoonmaken

Merk je dat de opbrengst van energie afneemt of zien de panelen er vies uit, kies er dan voor de panelen schoon te maken. Doe dit op een bewolkte dag, op het moment dat de panelen op een normale temperatuur zijn. Vergeet vooral niet de installatie uit te schakelen zodra je de panelen gaat schoonmaken. Kom alleen aan de panelen zelf en niet aan de bekabeling en kijk uit voor de connectoren en kabels. Lees in de handleiding welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor jouw panelen. Bijtende schoonmaakmiddelen zijn een no go. Laat de zonnepanelen na het schoonmaken op een natuurlijke manier opdrogen. Schoonwrijven kan krassen veroorzaken. Leun - als laatste tip - niet tegen de panelen en stoot niet tegen het glas met je schoonmaakbenodigdheden.

Durf je het zelf niet aan, of zijn de panelen moeilijk bereikbaar? Laat ze dan, voor de zekerheid, schoonmaken door een professioneel bedrijf.