Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Wel of niet aflossen: de rationele vs de emotionele overwegingen

Terug naar overzicht

Wie dan leeft wie dan zorgt of zo snel mogelijk aflossen. Het zijn twee uitersten en de twee meest voorkomende antwoorden op de vraag of je als hypotheekbezitter wilt aflossen of niet. Wat is nu eigenlijk verstandig?

Voordelen van aflossen

Aflossen op je hypotheek kent voor- en nadelen. Wanneer je gaat aflossen daalt jouw totale hypotheekschuld. Jouw aflossing heeft direct gevolg voor je maandelijkse hypotheeklast. Deze zal aanzienlijk lager worden. Bijkomend voordeel van de verlaging van de hypotheekschuld; de renteopslag kan naar beneden worden bijgesteld of de rentekorting omhoog, de bank loopt immers minder risico op jouw hypotheek. Op de lange termijn kan aflossen dus financieel behoorlijk aantrekkelijk zijn.

Nadelen van aflossen

Tegenover de voordelen staan uiteraard ook nadelen. Wanneer je besluit een groot bedrag in een keer af te lossen, dan verklein je daarmee je financiële buffer. Een buffer die je wellicht had bewaard voor de onverwachte momenten. Een kapotte wasmachine, een auto die je total-loss rijdt of misschien zelfs wel het verlies van een baan. Door af te lossen op je hypotheek, betaal je automatisch ook minder rente. Dat houdt in dat je belastbaar inkomen hoger wordt en mogelijk meer belasting moet betalen. Als laatste kunnen bepaalde premies verlaagd worden of zelfs komen te vervallen op het moment dat je maandlasten omlaag gaan (en je belastbaar inkomen dus stijgt). Denk hierbij aan zorgpremies en kinderopvangtoeslag.

Emotionele overwegingen

Naast de generieke voor- en nadelen die aflossen op de hypotheek met zich meebrengt, gelden ook diverse persoonlijke afwegingen. Of aflossen verstandig is kan voor iedereen persoonlijk verschillen. Er zijn mensen die kiezen om het geld, dat ze via de renteaftrek krijgen, op te sparen en pas te gebruiken om af te lossen op het moment dat ze de rente niet meer mogen aftrekken. Er zijn echter ook mensen die sparen moeilijk vinden en direct beginnen met aflossen. Dan is het maar weg en gaat het niet naar een dure hobby of andere uitgaven.

Toekomstbeeld

Of jij moet aflossen of niet, hangt heel erg af van jouw toekomstbeeld. Op het moment dat jij al vroeg weet dat je niet tot je 68e wilt doorwerken, maar al op tijd met pensioen wilt, dan kun je het spaargeld beter gebruiken voor dat doel dan voor aflossen. Of je huis gebruiken voor de verhuur op het moment dat je, bijvoorbeeld, een lange reis gaat maken. Dan wordt je huis ineens een inkomstenbron in plaats van een kostenpost, terwijl jij geniet van je lange reis. Ook dat kan een betere investering zijn dan aflossen.

Of aflossen op jouw hypotheek wel of niet de juiste keuze is voor jou, is een persoonlijke kwestie. Laat je - bij twijfel - altijd goed voorlichten.