Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Wat te doen bij stormschade

Terug naar overzicht

April doet wat hij wil. Dat is een ding wat zeker is. Het kan er in deze maand onstuimig aan toe gaan wat het weer betreft. Voor je het weet vliegen de takken door de lucht en de dakpannen om je oren. Wat moet je eigenlijk doen bij stormschade?

Schade opnemen

Op het moment van schrijven, eind februari, raast de wind om het huis. Er is code oranje afgegeven en er wordt afgeraden om de weg op te gaan. Met windstoten van 130 kilometer per uur slaat de regen tegen de ramen. Ondanks dat het best gezellig klinkt, kunnen windstoten als deze een hoop schade aanrichten aan en om de woning. Nadat de storm wat is gaan liggen, loop je een rondje om het huis om de schade op te nemen. Met een beetje geluk vind je hier een daar wat takken in je tuin of oprit, maar het kan ook anders.

Foto’s maken

Zodra je merkt dat de storm heeft gezorgd voor schade is ons advies om direct foto's te maken van de schade. Deze kunnen dienen als bewijs voor de verzekering. Neem vervolgens contact op met je verzekeraar. Deze zal een schade-expert langs laten komen om de schade op te nemen. De schade-expert is verantwoordelijk voor het vaststellen van het schadebedrag. Dit bedrag is natuurlijk een schatting en daar kun je het mee eens of oneens zijn. Ben je van mening dat de schade te laag is ingeschat, dan kun je altijd vragen om een contra-expert. Dit is gratis en geeft jou de zekerheid dat het vastgestelde bedrag een goede richtlijn is.

Dekking

Houd er rekening mee dat je niet automatisch verzekerd bent tegen schade. Het ligt er net aan welke verzekering je hebt afgesloten. Met een inboedelverzekering ben je bij de meeste verzekeraars gedekt tegen stormschade vanaf minimaal windkracht 7. Alleen met een all-risk verzekering hoef je niets bij te betalen, anders moet je rekening houden met een eigen risico. De hoogte van dit bedrag hangt weer af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten.

Stormschade aan auto

Heeft je auto schade opgelopen tijdens de storm, dan heb je daar een aparte verzekering voor nodig. Een all risk verzekering vergoedt, net als bij je woning, alle kosten. Een verzekering met beperkt casco krijg je alle stormschade vergoed, maar betaal je wel je eigen risico. Heb je alleen een WA-verzekering, dan ben je niet verzekerd tegen stormschade. Een WA-verzekering dekt alleen schade die is toegebracht door anderen.

Vervangende woonruimte

De snelheid van reparatie hangt af van de schade. Bij een flinke schade streven verzekeraars ernaar binnen 1-2 dagen de schade weer te laten herstellen. Is de schade dermate ernstig aan de woning en ben je niet in staat in je eigen woning te kunnen overnachten, dan regelt de verzekeringsmaatschappij een vervangende woonruimte.