Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweede huis

Terug naar overzicht

Er zijn genoeg redenen om een tweede huis te overwegen. Een plek om het drukke stadsleven te ontglippen, je kind aan een studiewoning te helpen of als investering. Er zijn echter een aantal zaken waaraan je moet denken voordat je overgaat tot een dergelijke investering.

Financiering

De financiering van een tweede huis is de eerste hobbel die genomen moet worden. Indien je niet beschikt over eigen vermogen om het huis van te financieren, zul je een tweede hypotheek moeten nemen. Indien de tweede woning niet gezien wordt als hoofdverblijf zijn er niet veel hypotheekverstrekkers die je van het volledige bedrag willen voorzien.

Het huis dient in de eerste plaats aan bepaalde regels te voldoen. Het huis moet bijvoorbeeld van steen zijn, over een fundering beschikken en met pannen zijn gedekt. Daarnaast wordt verwacht dat je ook eigen financiële middelen inzet. Echter kan de hypotheekverstrekker dan alsnog bepaalde voorwaarden aan de tweede woning stellen.

Geen hypotheekrenteaftrek

Op het moment dat de financiering is geregeld, dien je er rekening mee te houden dat er geen hypotheekrenteaftrek geldt voor een tweede hypotheek. Zelfs niet als je de tweede hypotheek via de hypotheek van je hoofdwoning laat lopen. Indien je de tweede woning besluit te verhuren en daar inkomsten uit genereert, hoef je deze niet op te geven aan de belastingdienst.

Forenzenbelasting

Je tweede woning is inmiddels een feit en compleet ingericht. Je geniet al geruime tijd van de rust van het platteland en je ontdekt dat je meer in je tweede woning, dan in je hoofdwoning te vinden bent. De kans dat je nu forensenbelasting moet betalen is aanwezig. Forenzenbelasting betaal je op het moment dat je meer dan drie maanden per jaar de beschikking hebt over een gemeubileerde woning in een stad waar je niet staat ingeschreven. Hoe hoog deze belasting is, hangt af van de WOZ-waarde van het huis of wordt vastgesteld door de gemeente waarin het tweede huis staat.

Huis in het buitenland

Liever je eigen land zo nu en dan ontvluchten door een tweede huis in het buitenland te kopen, dan bespaar je in ieder geval hotelkosten op het moment dat je op vakantie gaat. Je betaalt echter wel gewoon belasting over het vakantiehuis. Betaal je in het land waarin het huis staat al belasting, dan kun je gebruik maken van een aftrek zodat je niet twee keer belasting betaalt. Daarnaast betaal je natuurlijk ook gewoon gemeentelijke lasten in de plaats waar het huis staat. Tip: zie jij tijdens je zomervakantie het huis van je dromen, wacht dan met de koop tot in het naseizoen. Dan zijn de prijzen geregeld ook lager.

Relevante link

Verhuur tweede woning - Belastingdienst