Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Versoepeling fiscale regels spaar- of beleggingshypotheek

Terug naar overzicht

Goed nieuws voor iedereen met een (bank)spaar- of beleggingshypotheek. Vanaf 1 april 2017 worden de fiscale regels versoepeld. Wat gunstig kan zijn wanneer je bijvoorbeeld je maandlasten wilt verlagen.

Geen vermogensrendementsheffing

Sinds de in 2006 in opspraak geraakte woekerpolissen omtrent de beleggingshypotheken en de kredietcrisis, is deze hypotheekvorm een stuk minder populair. Er zijn echter nog steeds huizenbezitters met een beleggingshypotheek. Dit geldt ook voor de (bank)spaarhypotheek. Deze hypotheekvorm is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een spaar- of beleggingspolis of bankspaarrekening. Deze vorm is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een (bank)spaar- of beleggingshypotheek op die woning hebben. Het grote voordeel van een van deze vormen is dat je over het opgebouwde tegoed geen vermogensrendementsheffing (box 3) betaalt. Op dit moment spaart je met een (bank)spaarhypotheek of beleggingshypotheek tegen een veel hogere rente dan je aan rente op een reguliere spaarrekening krijgt.

Inkomstenbelasting

Tot 1 april 2017 kwam je alleen in aanmerking voor de belastingvrijstelling als je gedurende minimaal 15 of 20 jaar ieder jaar premie betaalde. Stopte je na minimaal 15 jaar met inleggen, dan kon je maximaal 36.900 euro per persoon belastingvrij laten uitkeren. Stopte je na 20 jaar, dan kon dit bedrag oplopen tot 162.500 euro. Er kunnen echter redenen zijn waarom je eerder zou willen stoppen met het betalen van de premie. Bijvoorbeeld omdat je van jouw woekerpolis af wil of omdat je jouw maandlasten wilt verlagen. Het kan ook zijn dat je de spaar- of beleggingspolis wilt verzilveren. Tot 1 april 2017 betaalde je echter inkomstenbelasting (box 1) over het verschil tussen de door jou gedurende de looptijd betaalde premies en de opgebouwde waarde op het moment dat je stopte met het betalen van de premie. En weg was jouw belastingvoordeel.

Nieuwe situatie

De nieuwe situatie richt zich op deze zogeheten tijdsklem en maakt dat je op ieder moment kunt stoppen met het betalen van de premie. Je mag dan ook eerder stoppen dan de huidige voorgeschreven 15 of 20 jaar. Het belastingvoordeel blijft en het betalen van de inkomstenbelasting vervalt met de nieuwe fiscale regeling. Het opgebouwde saldo dient echter in veel gevallen wel voor het aflossen van de hypotheek gebruikt te worden. Heb je al een oudere polis, dan kan het zijn dat deze verplichting tot aflossing niet geldt.

Zowel de (bank)spaarhypotheek als de beleggingshypotheek zijn complexe vormen die veel voor- en nadelen kennen op het moment dat je de premie wilt gaan afkopen. Denk je erover om af te lossen, laat je dan goed adviseren over de mogelijkheden en de mogelijke kosten.