Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Versoepelde regels bouw nieuwe woonboten

Terug naar overzicht

In grote steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook in kleinere steden als Zwolle zijn ze niet meer uit de grachten weg te denken: woonboten. Voor velen een fijn alternatief voor de vinex-wijk of het appartementencomplex. Vanaf januari 2018 is er goed nieuws voor nieuwe woonbootbewoners.

Vrijheid

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de voorkeur geven aan een woonboot in plaats van een woning in een rijtje, in een complex of zelfs op een erf met een grote lap grond eromheen. Het gevoel van vrijheid dat mensen op een woonboot ervaren schijnt enorm te zijn en zelfs de privacy wordt als groter ervaren dan het wonen in een woonwijk. En zeg nou eerlijk, wat is er rustgevender dan op je veranda zitten met een goed glas wijn, terwijl je luistert naar het kabbelende water om je heen (terwijl je af en toe een mug wegjaagt want die zijn er dan weer wel aan het water).

Regels versoepelen

Naast de overlast van muggen, zijn de complexe bouwregels een andere overweging om de droom van je eigen woonboot te laten varen. Tot nu toe is het altijd zo geweest dat de regels voor het bouwen van een woonboot gelijk zijn aan de regels voor het bouwen van gewone huizen. En deze regels blijken in de praktijk voor woonboten lang niet altijd haalbaar. Het kabinet stelt voor de regels omtrent de bouw van woonboten op bepaalde fronten te versoepelen.

Bouwbesluit

Dit houdt in dat iedere woonboot, gebouwd na 1 januari 2018, vrijgesteld wordt van speciale bepalingen in het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit bevat alle bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen, uit het oogpunt van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Vanaf 1 januari gelden voor woonboten versoepelde regels omtrent plafonds (deze mogen lager zijn) en kleinere ruimtes. Maar ook omtrent de constructie, brandveiligheid en het energieverbruik.

Bestaande boten vallen helemaal niet onder het bouwbesluit, maar moeten een omgevingsvergunnig hebben. Daarnaast gelden voor deze categorie aparte regels voor de veiligheid en gezondheid, die in geen geval in het beding mag zijn.