Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Verhuizen vanwege gezinsuitbreiding: waar moeten jullie op letten?

Terug naar overzicht

Jullie zijn in blijde verwachting van jullie eerste kindje. Hartstikke leuk, maar ook heel spannend allemaal. Want jullie hebben ook nog eens besloten te verhuizen naar een ruimere woning. Let dan op een aantal praktische zaken.

Toekomstbeeld

Op dit moment wonen jullie nog in de huurflat uit je studententijd. Dat was heel leuk toen jullie nog met z’n tweetjes waren, maar echt heel praktisch is het niet. Er is geen tuin waar de kleine in kan spelen en bij het ontbreken van een lift zie jij jezelf al een breuk tillen aan de kinderwagen en Maxi Cosi. Een verhuizing is de beste optie voor iedereen en past ook in het toekomstbeeld dat jullie voor ogen hebben.

Hypotheekverstrekkers

Dat het een koopwoning moet gaan worden, daar zijn jullie al over uit. En nu? Op zoek naar een hypotheek dan maar. Dat is niet eenvoudig, want er zijn veel verschillende aanbieders. Het is daarom raadzaam met meerdere hypotheekverstrekkers te praten. Het gaat per slot van rekening niet om een paar tientjes die jullie willen lenen. Bereid jezelf goed voor op het gesprek. Denk ook alvast na hoeveel uur jullie beiden gaan werken. Met een kleine kan het voorkomen dat het aantal uur en dus de hoogte van het inkomen daalt. Op internet staat een aantal handige tools waarmee jullie alvast een indicatie van de hoogte van de hypotheek kunt opvragen. Dan komen jullie niet helemaal blanco voor de hypotheekadviseur te zitten.

Woonwensen

De hoogte van de hypotheek is bepaald en nu kunnen jullie op zoek naar jullie droomhuis. Een van de redenen dat jullie willen verhuizen is dus de gezinsuitbreiding. Daar houden jullie ook rekening mee in jullie zoektocht. Er zijn veel factoren waaraan gedacht kan worden. De buurt kan een bepalende factor zijn bijvoorbeeld. Is het een kindvriendelijke, autoluwe buurt met veel groenvoorzieningen? Zijn er eventueel scholen in de buurt en is er voldoende ruimte om te spelen? Maar ook de grootte van de woning is belangrijk. Wie weet hoeveel kinderen er nog volgen na de eerste. Rekening houden met de toekomst is daarom belangrijk wanneer jullie een definitieve keuze maken. Maak een lijst met woonwensen, waarbij je niet alleen naar de woning zelf kijken, maar ook omgevingsfactoren meeneemt in de overweging.

Verzekeringen

Naast de hypotheek zijn ook de woonwensen nu aardig in kaart gebracht. Vergeet dan vooral ook niet de verzekeringen. Waarschijnlijk zijn jullie al in het bezit van een aantal verzekeringen. De kans dat deze veranderen op het moment dat jullie groter gaat wonen, is aanzienlijk. Denk aan een inboedelverzekering bijvoorbeeld, maar ook aan een opstal- en overlijdensrisicoverzekering. Vergeet ook niet jullie kind, als het zover is, aan te melden bij de verschillende verzekeraars. Verzekeren is goed, belangrijk zelfs. Oververzekeren daarentegen is zonde. Verdiep jullie daarom goed in de materie en sluit pas een verzekering af op het moment dat deze op jouw gezinssituatie van toepassing is. Laat jullie bij twijfel voorlichten door een onafhankelijk adviseur