Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Verhoging WOZ-waarde? Profiteer ervan!

Terug naar overzicht

Iedereen met een koopwoning heeft inmiddels de nieuwe WOZ-waarde ontvangen van de gemeente. Met het herstellen van de woningmarkt, stijgt ook de WOZ-waarde van je woning. Maar is dit nu goed of slecht nieuws?

Verlagen risico-opslag

Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je denkt meer te moeten gaan betalen. Een hogere WOZ-waarde betekent vast hogere lasten. Aan de ene kant is dit natuurlijk waar. Een hogere WOZ-waarde kan een verhoging van een aantal gemeentelijke belastingen en heffingen betekenen. Aan de andere kant kan je ook profiteren van een hogere WOZ-waarde. Een hoge WOZ-waarde, kan namelijk helpen de risico-opslag van de hypotheek te verlagen.

Gedwongen verkoop

Banken berekenen een risico-opslag over jouw hypotheek om het risico te verlagen op het moment dat jij niet meer in staat bent de hypotheek terug te betalen en de bank tot een gedwongen verkoop moet overgaan. Hoe hoger jouw overwaarde hoe minder risico de bank loopt. Is jouw hypotheek hoger dan de waarde van je huis, dan berekent de bank een hogere risico-opslag. Als de WOZ-waarde van jouw woning stijgt, dan loopt de bank een beetje minder risico, wat een direct gevolg kan hebben voor deze risico-opslag. Deze wordt vanzelfsprekend lager.

Verhoging aantonen

Wanneer jouw woning een hogere WOZ-waarde toegewezen heeft gekregen, loont het de moeite de hypotheekrente onder de loep te nemen bij de bank. Bekijk de opslagen die de bank berekent op de website van jouw bank en je ziet direct of de risico-opslag voor jou wijzigt met de nieuwe WOZ-waarde. Indien dit het geval is, kun je door het sturen van een brief of online formulier, samen met de laatste WOZ-waarde of een taxatierapport, de verhoging aantonen bij de bank.

Nationale Hypotheek Garantie

Indien de renteverlaging wordt goedgekeurd, gaat deze in op de daaropvolgende maand. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG),dan geldt deze verlaging meestal niet. Hypotheken met NHG hebben vaak al een korting, omdat deze hypotheekvorm al garandeert dat de restschuld bij gedwongen verkoop aan de bank wordt terugbetaald.

Het rentevoordeel bij een verhoging van de woningwaarde met 0,05 tot 0,5 procent levert al snel een voordeel van 100 tot 1.000 euro per jaar op. Houd er wel rekening mee dat de renteaftrek bij een hogere WOZ-waarde ook daalt, maar vaak minder dan het aan rente oplevert.