Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Foto: Carl Attard

Tot 2023 zelfde teruggavetarief voor zonnepanelen

Terug naar overzicht

Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen of de wens om zonnepanelen te plaatsen. De tarieven voor teruggeleverde stroom blijven tot 2023 gelijk aan de tarieven van de afgenomen stroom.

Termijn verlengd

Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten. Eerder was er sprake dat de vergoeding voor de teruggeleverde stroom aan de energiemaatschappijen vanaf 2020 zou dalen. Dat de termijn verlengd wordt is goed nieuws voor de circa 45.000 huishoudens die op dit moment zonnepanelen op het dak hebben.

Ondersteuning

Dit is echter ook goed nieuws voor de zonnepanelenbranche. Dat er inmiddels ongeveer 45.000 huishoudens gebruik maken van zonnepanelen is voor mens en milieu een goed teken. De zonnepanelenbranche heeft nog steeds ondersteuning nodig en daar helpen dergelijke regelingen bij.

Doelstelling

Doelstelling van de Nederlandse overheid is dat in 2020 16 procent van de energie in Nederland duurzaam opgewekt wordt. Momenteel wekt Nederland slechts 4 procent duurzaam op. Door het financieel aantrekkelijker maken van zonnepanelen en de salderingsregeling, wordt het eenvoudiger deze doelstelling te halen.

Aanpassing

Onduidelijk is nog wat er na 2023 gaat gebeuren. Volgens Van der Kamp is dat aan het volgend kabinet. Hij voorziet wel aanpassing van de regeling omdat de kosten voor de overheid stijgen op het moment dat meer huishoudens zonnepanelen plaatsen, door het mislopen van btw en energiebelasting.

Kostenbesparende regelingen

Hij oppert twee mogelijke kostenbesparende regelingen, waarbij de energiebedrijven in beide gevallen een lagere marktprijs gaan betalen voor stroom van zonnepanelen. Deze marktprijs mogen de energiebedrijven zelf bepalen. Bij de eerste optie komt er dan nog een overheidssubsidie per geleverde kilowattuur bovenop en de tweede optie vraagt een eenmalige subsidie bij de aanschaf van de zonnepanelen.