Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Starters kunnen hypotheek aflossen in 40 jaar

Terug naar overzicht

Als starter heb je het niet makkelijk op deze krappe woningmarkt. Je hebt niet veel te besteden en het aanbod binnen jouw kaders is niet heel groot. Daar moet verandering in komen met de nieuwe startershypotheek die je in staat stelt niet in 30 maar in 40 jaar je hypotheek af te lossen.

Gedesillusioneerd

Je hebt de knoop doorgehakt. Je gaat je eerste woning kopen. Net afgestudeerd, begonnen aan je eerste baan en je bent toe aan de volgende serieuze stap. Een koopwoning. Vol goede moed ga je naar de hypotheekverstrekker om te horen wat je maximaal kunt lenen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar je droomhuis. Twee uur later sta je echter gedesillusioneerd weer buiten. Met je huidige inkomen is een hypotheek bijna niet haalbaar, wil je ook nog een beetje kunnen leven. En met de huidige huizenprijzen lijkt je droom ineens wel heel ver weg.

Aflossen in 40 jaar

Daar moet verandering in komen. ASR startte daarom een pilot waarin zij starters de mogelijkheid wilden bieden hun hypotheek niet in 30, maar in 40 jaar af te lossen. Een direct gevolg van een langere looptijd is namelijk lagere maandlasten en dat klinkt voor veel starters als muziek in de oren. Kanttekening daarbij is dat dit niet direct inhoudt dat je ook meer hypotheek kunt krijgen. En houd er rekening mee dat een langere looptijd ook duurder is, omdat je meer rente betaalt.

Twee delen

Goed, hoe ziet zo’n hypotheek eruit en hoe kom je ervoor in aanmerking? Deze hypotheekvorm, waarbij je in 40 jaar kunt aflossen, is alleen beschikbaar voor starters. Woningzoekers die nog niet eerder een huis hebben gekocht. Deze annuïtaire startershypotheek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is aftrekbaar en moet in 30 jaar worden afgelost. Het tweede deel is niet aftrekbaar en loopt door tot 40 jaar na afsluiten van de hypotheek. De bruto maandlasten blijven wel iedere maand gelijk. Heb je in de tussentijd een beetje extra ruimte gekregen? Omdat je bijvoorbeeld meer gaat verdienen? Dan mag je jaarlijks maximaal 15% van je hypotheek boetevrij aflossen. Ook kun je tussentijds overstappen van 40 jaar naar 30 jaar aflossen.

De pilot werd eind mei 2018 succesvol afgerond. Na afronding van de pilot besloot ASR deze nieuwe hypotheekvorm landelijk aan te bieden. ASR is de eerste bank in Nederland is die starters een hypotheek aanbiedt met een langere aflostermijn. Verwacht wordt dat ook andere banken volgen met nieuwe hypotheekvormen. Dus ben je starter en op zoek naar een beetje meer ruimte in de maand? Kijk dan eens naar de nieuwe startershypotheek.