Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Over (interieur)smaak valt niet te twisten

Terug naar overzicht

Eindelijk is het zover. Je gaat samenwonen met je partner. Lang hebben jullie ernaar uitgekeken en de voorpret begint zodra jullie de woonboulevard opstappen. Totdat blijkt dat jullie interieursmaak nogal uiteen ligt. Gaat dat nog goed komen?

Natuurlijk komt dat goed. Jullie moeten alleen even terug naar de tekentafel om het wensen- en eisenpakket beter op elkaar af te stemmen. Hoe pak je dat het beste aan zonder dat het bij voorbaat al uitdraait op een scheiding, voordat dat jullie samen ook maar één stap over de drempel hebben gezet.

Onprettig

Op het moment dat er iemand bij jou intrekt ben jij al gewend aan alles wat er in de woning staat. Je hebt het zelf ingericht en bent tevreden met hoe het nu is. Bedenk dat het voor je partner niet altijd prettig is om in een compleet ingericht huis in te trekken, waar helemaal niets van hem of haar is. Aan de andere kant kun jij je onprettig voelen op het moment dat er ineens allemaal spullen van je partner worden mee verhuisd waardoor de balans, die jij zo nauwkeurig had aangebracht, verdwijnt.

Praten

Het sleutelwoord is: praten. Laat je partner vertellen wat hij of zij nodig heeft om zich thuis te voelen in het huis. Wanneer voelt jouw huis ook aan als het huis van je partner? Houd daarbij rekening dat dit best om rigoureuze aanpassingen kan gaan, helemaal wanneer er ook ex-partners in dezelfde woning hebben geleefd. Dit houdt niet in dat je het hele interieur weg hoeft te doen. Een verandering van plek of functionaliteit kan al heel veel schelen.

Emotioneel

Trek jij bij een ander in, dan geldt het bovenstaande verhaal natuurlijk ook andersom. Om je echter snel thuis te voelen is er nog iets wat je kunt doen. Bepaal welke items voor jou het allerbelangrijkst zijn in je eigen huis en geef die een plek in het huis van je partner. Daarmee voel jij je verbonden en is de verandering emotioneel minder groot. Want let wel, samenwonen heeft een behoorlijke impact op je leven en helemaal als jij je vertrouwde woning moet verlaten. Als jij een aantal items meeneemt waarmee jij vertrouwd bent, dan stijgt de kans dat jij je snel op je plek voelt in je nieuwe woning.

Combineren

Op het moment dat jullie samen een nieuwe woning hebben gekocht en er dan achter komen dat jullie smaak nogal afwijkt van elkaar, dan is er gelukkig genoeg tijd om tot een compromis te komen. Maak afzonderlijk van elkaar een moodboard, met bijvoorbeeld Pinterest, en ga in die moodboards op zoek naar de overeenkomsten. Daarnaast is het aan te raden eerst met de vaste onderdelen van het huid te beginnen voordat de accessoires en andere losse elementen als banken, tafels en stoelen worden uitgezocht. Het is overigens ook niet erg om te combineren. Klassiek en modern kan heel goed samen, zolang de balans er maar is. Kies voor één stijl als basis en werk met accessoires of eye catchers van de andere stijl.

Belangrijk is dat jullie je allebei prettig voelen in de stijl die wordt gekozen en niet alleen op de korte termijn, maar ook zeker op de lange termijn. En komen jullie er echt niet uit, dan kan een binnenhuisarchitect ook nog een oplossing zijn.