Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuwe leidraad voor te hoge boeterentes

Terug naar overzicht

Dankzij de lage hypotheekrente hebben veel woningbezitters hun hypotheek voortijdig overgesloten. De boeterente voor lief nemend. Nu blijkt echter dat deze boeterente in veel gevallen veel te hoog is geweest. Dat moet veranderen volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Nieuwe leidraad

Ondanks de strengere regels die al sinds juli 2016 gelden - en zijn opgenomen in de Europese hypothekenrichtlijn -  ziet de AFM dat banken nog steeds teveel boete berekenen aan klanten die voortijdig willen overstappen op een andere, voor hen een meer voordelige, hypotheek. Dat moet aan banden worden gelegd door middel van een leidraad die voorschrijft wat de maximale oversluitboete is die mag worden berekend door banken.

Oversluitclaim

Oorzaak voor de leidraad is een onderzoek geweest, uitgevoerd door de AFM naar aanleiding van eerdere berekeningen van claimorganisatie Oversluitclaim. Uit dit onderzoek, uitgevoerd onder 256.000 klanten, bleek dat banken jaarlijks 200 miljoen euro teveel aan boete hebben opgelegd aan deze klanten. Het is banken toegestaan een boete te berekenen om de verloren hypotheekrente in rekening te brengen als schadevergoeding. Dit bedrag mag echter niet hoger zijn dan de werkelijk geleden schade volgens Oversluitclaim.

Financiële schade

De voorgestelde leidraad van de AFM geeft aan dat banken nog steeds een boete mogen vragen wanneer klanten vroegtijdig willen overstappen naar een andere hypotheek, en de bank daardoor financiële schade oploopt. De nieuwe richtlijn moet echter voorkomen dat banken een hogere boete vragen dan het bedrag dat de bank misloopt door de vroegtijdige aflossing. Winstderving mag bijvoorbeeld geen onderdeel meer zijn van de opgelegde boete. Alleen de door de bank misgelopen rente mag onderdeel zijn van de opgelegde boete.

Moreel appel

De AFM heeft inmiddels bepaald dat banken alle oversluitboetes vanaf 14 juli 2016 opnieuw moeten berekenen en indien nodig moeten terugbetalen. Oversluitclaim streeft echter naar herberekening van de boeterentes, ook voor 14 juli 2016. Vereniging Eigen Huis doet zelfs een moreel appel aan de banken om de AFM-leidraad met terugwerkende kracht over een periode van vijf jaar toe te passen.

Inmiddels hebben de ABN Amro en Rabobank toegezegd zo’n 5 miljoen euro terug te betalen. Ook de ING geeft aan een herberekening te doen. SNS-moederbedrijf de Volksbank zegt de boeterentes van ongeveer 2.500 klanten te herberekenen.