Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Maison Makelaars beantwoordt de vraag van de maand

Terug naar overzicht

Mijn ex-partner neemt de gezamenlijke woning over, wat moeten wij regelen?

In voor- en tegenspoed, in ziekte en gezondheid. Maar soms wil dat gewoon niet meer en is een scheiding onvermijdelijk. Wat moet er geregeld worden wanneer je partner de woning en de hypotheek overneemt?

Overdrachtsbelasting
Maison Makelaars: "Als de woning op naam van beide partners staat, moet de woning notarieel op de naam van je partner komen te staan. Hiervoor moet je naar de notaris die een akte van verdeling zal opmaken, waarbij de woning in zijn geheel aan je partner wordt toebedeeld. In verreweg de meeste gevallen hoef je hiervoor geen overdrachtsbelasting te betalen. In de akte wordt verder vastgelegd dat je partner verantwoordelijk is voor de betaling van de gehele hypotheeksom.

Hypotheek
Wanneer jullie hypotheek is gebaseerd op beide inkomens dient er ook hier een wijziging plaats te vinden. En wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dien je ook rekening te houden met een eventuele overwaarde op de woning. De helft hiervan komt jou namelijk toe. Naast een bezoek aan de notaris moet er dus ook een afspraak bij jullie tussenpersoon of hypotheekverstrekker te worden gepland."

Taxatie
De waarde van de woning kan worden vastgesteld door middel van een taxatie. Een handige methode is, dat jullie samen één makelaar aanwijzen of dat je ieder een eigen makelaar aanwijst en hen de opdracht geeft samen de definitieve waarde op te geven. Een waarde vaststellen is altijd arbitrair en hiermee bereik je dat jullie beider belangen optimaal behartigt worden omdat de 'waarheid altijd in het midden ligt'."