Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Hypotheek wel of niet oversluiten: wat zijn mijn opties

Terug naar overzicht

Het blijft een vraag die de gemoederen nog steeds bezighoudt: wel of niet de huidige hypotheek oversluiten. De rentes zijn nog steeds laag, maar voor hoe lang? Welke opties zijn er? Maison Makelaars adviseert.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 7 op de 10 woningbezitters, met een rente boven de 4 procent, overweegt de hypotheek over te sluiten. Dat is niet heel gek, omdat de rente op dit moment - bij een rentevaste periode van 10 jaar - gemiddeld 2,3 procent bedraagt. Bij het oversluiten heb je direct een behoorlijk financieel voordeel per maand. Oversluiten kan echter niet zomaar.

Boeterente

Wanneer de rentevastperiode van jouw hypotheek nog niet is afgelopen en je de bestaande hypotheek wilt oversluiten, betaal je een boeterente. De boeterente is een vergoeding voor de bank ter compensatie van de kosten die zij nu mislopen omdat jij je gemaakte afspraken wilt wijzigen. Hoe hoog deze boete is, hangt af van de hoogte van de hypotheek en de looptijd van deze hypotheek. Echter kunnen deze bedragen behoorlijk oplopen. Dat is een nadeel van het voortijdig oversluiten van je hypotheek. Je hebt er echter wel direct voordeel van. Vanaf het moment dat de boeterente is voldaan, maak je direct gebruik van de nieuwe rentepercentages en ontvang je direct het maandelijkse voordeel.

Rentemiddeling

Wanneer je besluit je hypotheek vroegtijdig over te sluiten, betaal je dus boeterente. Hiervoor zal je eigen geld moeten inleggen. Wanneer je geen eigen geld hebt, maar je wilt toch per se overstappen, dan is het mogelijk om rentemiddeling aan te vragen. Je betaalt dan wel je boeterente, maar deze wordt over een langere periode uitgesmeerd. Je krijgt een opslag bovenop het nieuwe rentepercentage. Dit kan overigens alleen wanneer je de nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker afsluit. Dat is ook direct een groot nadeel, je kunt niet van hypotheekverstrekker wisselen. Het voordeel is wel dat je geen eigen geld hoeft mee te nemen.

Afwachten

De laatste optie is niets doen en wachten totdat je huidige renteperiode is afgelopen en hopen dat de rentepercentages nog steeds net zo gunstig, of nog gunstiger zijn.Dat is in een aantal gevallen de beste optie. Welke optie voor jou de beste is kun je alleen achterhalen door te gaan rekenen. Zelf of met behulp van een expert. Kijk naar je huidige rente, de looptijd van je huidige hypotheek en het voordeel dat je behaalt uit het wel of niet oversluiten.