Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Gevolgen voor belastingvrije schenking bij scheiding

Terug naar overzicht

Mede dankzij de verruiming van de jaarlijkse belastingvrije schenking, krijgen steeds meer mensen extra financiële ruimte om een huis te kopen of de bestaande woning te verbouwen. Goed nieuws! Maar wat zijn de gevolgen van een dergelijke schenking wanneer je uit elkaar gaat?

Financiële ademruimte

In 2017 staat de grens van belastingvrij schenken van (groot)ouders aan (pleeg)kinderen op 100.000 euro. Voorwaarde is dan wel dat de ontvanger niet ouder is dan 40 jaar en deze schenking besteed wordt aan de koop van een nieuwe of verbouw van een bestaande woning. Het bedrag moet overigens ook binnen drie jaar zijn besteed. Zo’n schenking is natuurlijk een fijne bijkomstigheid, omdat jij en je partner dan net even wat extra financiële ademruimte hebben.

Uitsluitingsclausule

Inmiddels zijn jullie vijf jaar verder, de schenking is lang en breed besteed en jullie zijn in moeilijk vaarwater terecht gekomen. Een scheiding is helaas onvermijdelijk, wat directe consequenties heeft voor de schenking die jullie vijf jaar geleden hebben ontvangen. Dit komt door de uitsluitingsclausule die bij een schenking wordt opgenomen. In het geval van een scheiding zorgt deze clausule ervoor dat het geld bij diegene terechtkomt voor wie het was bedoeld.

Verdeling overwaarde

Dit is het beste uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van Laurens en Sandra. Laurens en Sandra zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze hebben een huis van vier ton op het oog, de bank wil echter maar drie ton financieren. De ouders van Laurens besluiten bij te springen en een ton belastingvrij te schenken. Sandra valt nu vanzelf onder de uitsluitingsclausule. Laurens en Sandra hebben mooie jaren gekend, maar de koek is op en ze besluiten te scheiden. Het huis is echter een ton in waarde gestegen en staat nu op vijf ton. Hoe wordt deze overwaarde nu verdeeld, rekening houdend met de schenking van 100.000 euro?

Vergoeding privé-vermogen

De schenking wordt gezien als privé-vermogen, wat een extra vergoeding voor Laurens oplevert omdat hij een ton aan privé-vermogen in het huis heeft zitten. Bij een waardestijging van vier naar vijf ton is deze vergoeding 25.000 euro. Laurens krijgt in dit geval dus die ton van de schenking, plus een extra 25.000 euro. Blijft er nog 75.000 euro van de overwaarde over om te verdelen. Laurens krijgt dus een bedrag van 162,500 euro, bestaande uit 37.500 euro (rest-overwaarde) plus 25.000 (vergoeding uit privé-vermogen),plus 100.000 van de schenking. Sandra krijgt slechts 37.500 euro (rest-overwaarde).

Gevolgen voor hypotheekrenteaftrek

Daarnaast heeft het voor Sandra ook gevolgen voor haar hypotheekrenteaftrek. Op het moment dat zij getrouwd was met Laurens, werd geacht dat zij fiscaal gezien een ton overwaarde heeft geïncasseerd. Op het moment dat zij een nieuwe woning koopt en een nieuwe hypotheek afsluit, krijgt zij over de eerste 100.000 geen hypotheekrenteaftrek meer. Dat is extra vervelend omdat in de praktijk dit bedrag slechts 37.500 euro betrof.

Sta jij op het punt je huis of verbouwing te financieren uit de schenking van je partner, denk dan goed na over de mogelijke risico’s.