Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Dwangsom bij woningverkoop zonder definitief energielabel

Terug naar overzicht

Sinds begin 2015 is iedere huiseigenaar verplicht het energielabel van zijn woning te registreren via energielabelvoorwoningen.nl. Is het label voor jouw verkochte woning nog niet geregistreerd als definitief, dan riskeer je vanaf nu een boete van 405 euro.

Voorlopig energielabel

Volgens de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) zou het gaan om zo’n 5000 huishoudens die vorig jaar een huis hebben verkocht zonder geldig energielabel. Dat terwijl ieder huishouden in Nederland begin 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd heeft gekregen. Dit voorlopige label wordt echter pas definitief op het moment dat het geregistreerd wordt via de website energielabelvoorwoningen.nl.

Procedure

In 2015 gaat het om een aantal van 24.500 van de 249.000 woningen die zijn verkocht met een voorlopig energielabel. Van die 24.500 woningen hebben uiteindelijk nog 9.600 woningen het definitieve energielabel geregistreerd. Voor de overige woningen geldt dat zij nu in procedure zitten en bekeken wordt of zij in aanmerking komen voor de vastgestelde boete van maximaal 405 euro.

Monumentaal pand

De hoogte van de dwangsom wordt vastgesteld aan de hand van de zwaarte van de overtreding en de effectiviteit van deze maatregel. Wanneer de woningverkoper toch nog voor een definitief label zorgt, dan vervalt de dwangsom. Ben je in het bezit van een monumentaal pand, dan val je buiten de doelgroep. Monumentale panden hoeven niet voorzien te zijn van een energielabel.

Relevante link

Boete bij ontbreken definitief energielabel