Inspiratie Maison Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Duimen draaien en afwachten bij loting nieuwbouwwoning

Terug naar overzicht

Met het floreren van de woningmarkt is het ook steeds meer dringen bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Steeds vaker wordt daarom geloot bij nieuwbouwprojecten. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten.

Wat je kunt verwachten

De vraag naar het aantal nieuwbouwwoningen is groter dan het aantal nieuwbouwwoningen dat opgeleverd gaat worden. Grote kans dat je in een loting terecht komt voor het huis dat jij wilt kopen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, zo’n loting? En wie bepaalt eigenlijk of er geloot wordt en belangrijker nog: kun je deze loting zelf positief beïnvloeden?

Projectontwikkelaar bepaalt

Er wordt pas bepaald of er geloot gaat worden op het moment dat de inschrijving voor het project gesloten is. Logisch, want pas op dat moment weet de projectontwikkelaar hoeveel belangstelling er is voor de woningen en voor welke woningen specifiek. De projectontwikkelaar bepaalt in dit geval dan ook of er geloot gaat worden of niet. Het hoeft echter niet zo te zijn dat er op het hele project geloot gaat worden. Het gaat om het aantal inschrijvingen per specifieke woning.

Uitvoeren van de loting

Er gelden geen wettelijke regels omtrent de loting van nieuwbouwwoningen. Wie de loting uitvoert kan per project verschillen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de notaris uit alle gegadigden een naam trekt, die dan vervolgens het eerste recht heeft om een woning te kiezen. Nummer twee heeft het tweede recht, enzovoort.

Haalbaarheidscheck

Om in de spreekwoordelijke hoge hoed van de notaris terecht te komen, dien je te voldoen aan de haalbaarheidscheck, waaruit blijkt of jij als koper de woning kan betalen. De verklaring van de financieel adviseur, waarin staat dat jij de financiële middelen hebt om voor de woning in aanmerking te komen, is dan jouw bewijs om deel te nemen aan de loting.

Ingeloot

Op het moment dat jij bent ingeloot, krijg je hiervan - op een vooraf vastgestelde datum - bericht. Je gaat dan in gesprek met de makelaar en je kan aan de slag met het regelen van de hypotheek. Het kan zijn dat je in de tussentijd een andere woning hebt gevonden, of de financiële situatie is veranderd waardoor je de financiën toch niet rond krijgt. Geen stress, zodra je bent ingeloot, ben je niet verplicht tot koop over te gaan. Ook als je bent ingeloot, mag je altijd van de koop afzien.

Reservelijst

Op het moment dat jij van de koop afziet, komt er weer een plek vrij voor iemand anders. Op dat moment hebben de mensen op de reservelijst weer een kans om voor de woning in aanmerking te komen. Het is daarom altijd zinvol om jezelf op de reservelijst te plaatsen als je in eerste instantie bent uitgeloot.

Wat je zelf kunt doen

De loting is dus letterlijk een loterij, waar je als koper geen invloed op kunt uitoefenen. Inschrijven onder een valse naam om extra kans te maken of extra betalen om onder de loting uit te komen, het heeft allemaal geen zin. Sterker nog, het is fraude en dus verboden. De enige dat jij kunt doen is je duimen draaien en afwachten...