Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars Peel en Maas / Horst ad Maas
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Tips om je tuin voorjaar-klaar te maken

Terug naar nieuwsbrief

De dagen worden langer, de klok is inmiddels weer een uur vooruit en de vogels laten weer van zich horen. Het voorjaar staat voor de deur. Wat is nu lekkerder dan genieten van die eerste voorjaarszon in een tuin die klaar is voor een nieuw seizoen.

Gazon

Als eerste is het gazon aan de beurt. Wist je dat gras al begint te groeien bij een graad of 5 à 6? Begin eerst met het maaien van je gras, doe dit op een stand hoger dan je normaal gesproken doet. Maak vervolgens de randen netjes met een kantknipper, hiermee is je gazon direct mooi begrensd. Nu kun je gaan verticuteren. Doe dit met een verticuteermachine met scherpe messen voor een optimaal resultaat. Na het verticuteren is je gazon optimaal belucht en is al het mos en onkruid verdwenen. Je gazon kan er nu wat gehavend uitzien. Geen stress, want het is tijd om het gazon te bemesten en op kale plekken graszaad te strooien. Houd het gras vervolgens goed nat zodat de mest en het graszaad hun werk kunnen doen. Let op: begin pas met het bemesten als het ook ’s nachts boven het vriespunt blijft.

Snoeien

Je gazon is nu klaar. Tijd om te snoeien. Eind maart, begin april is de beste tijd om je hortensia’s en rozen te snoeien. Snoei – vooral de hortensia’s – met beleid. Verzwakte takken en takken ouder dan drie jaar snoei je tot aan de grond. Jongere takken kun je met rust laten. Hortensia’s bloeien namelijk het best op oud hout. Struiken – ook wel heesters genoemd – snoei je in deze periode ook in model. Andere onderdelen van andere vaste planten knip je gewoon af met een heggenschaar of snoeischaar.

Onkruid verwijderen

Je planten en struiken staan er nu ook weer opgeruimd bij. Dat geeft al een heel ander gezicht. Nu is het moment daar voor het misschien wel rottigste klusje. Het verwijderen van onkruid. Je gras is al onkruidvrij door het verticuteren, maar ook de bloembakken, borders, en voegen tussen de tegels moeten nog onkruidvrij gemaakt worden. In de borders en bakken gebruik je een (hand)schoffel. Voor het onkruid tussen je tegels zijn er meerdere mogelijkheden. Gewoon een aardappelschilmesje doet vaak al wonderen, maar je hebt ook speciale voegenkrabbers en onkruidborstels. Wil je de natuur een handje helpen zonder uren te hoeven bukken, ga dan met water en azijn in de weer. 

Groene aanslag verwijderen

Voor de flora is nu gezorgd. Nu is het nog prettig dat jijzelf een plek hebt om van de eerste zonnestralen te genieten. Je tuinset en je tegels zien namelijk nog groen van de aanslag. Met een hogedrukspuit verwijder je eenvoudig de groene aanslag op je tegels. Houd er rekening mee dat alle viezigheid, door de kracht waarmee het van je tegels wordt gespoten, ook op je tuinset terecht komt - als je die op het terras laat staan. Verwijder dus eerst de aanslag op je tegels voordat je aan de slag gaat met je tuinset. Voor je tuinset zijn er speciale reinigingsproducten, maar je kunt ook hier weer aan de slag met azijn. Groene zeep is ook nog steeds een wondermiddel en natuurvriendelijk. 

Geniet van het voorjaar!