Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Maison Makelaars Peel en Maas / Horst ad Maas
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Huis verbouwen? Kijk ook gelijk naar de duurzaamheid

Terug naar nieuwsbrief

Heb je bouw- of verbouwplannen? Laat het niet bij het plaatsen van een nieuwe keuken of een serre. Kijk ook gelijk of je jouw huis energiezuiniger kunt maken. Zo doe je iets goeds voor het milieu en voor je portemonnee. Duurzame investeringen verdien je terug met een lagere energierekening. Een verbouwing van je huis doe je in de eerste plaats voor het verhogen van je wooncomfort. Een mooie bijkomstigheid is de waardestijging van je huis. Je kunt er nog een voordeel aan toevoegen, namelijk het verlagen van je energierekening. Wist je dat er subsidies beschikbaar zijn voor het groener maken van je huis? Wij vertellen jou er graag meer over.

Verbouwen én verduurzamen, waarom?

Je wilt het liefst maar één keer in het stof en de rommel zitten. Dat is al een goede reden om het verbouwen en verduurzamen samen te voegen, maar er is ook nog een financiële reden. Als je voor de verbouwing een financiering nodig hebt, maak je hoge kosten voor een eventuele tweede hypotheek. Door het combineren van verschillende ingrepen, houd je de kosten zo laag mogelijk.

Een hogere hypotheek is mogelijk door het verduurzamen

Je kunt maximaal een hypotheek krijgen ter hoogte van 100% van de waarde van je huis. Als je een huis verbouwt voor €25.000, kun je dit bedrag extra aan hypotheek krijgen. Een voorwaarde is wel dat je huidige hypotheek plus het aanvullende bedrag de waarde van je huis niet overtreffen. Voor duurzame investeringen aan het huis is een uitzondering gemaakt. De hypotheekschuld mag dan 106% van de waarde van je huis bedragen.

Heb je recht op subsidie?

Er zijn een aantal verduurzamingsmaatregelen waar je subsidie voor kunt krijgen. Hier is een subsidie voor beschikbaar gesteld van €124 miljoen. De maatregelen moeten betrekking hebben op minimaal twee van de volgende duurzame investeringen:

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie
  • Vloer en bodemisolatie
  • HR++ glas of triple glas
  • Aansluiting op een warmtenet

Er gelden wel minimale eisen waar je aan moet voldoen. Bij dakisolatie moet je bijvoorbeeld minimaal 25 m2 laten isoleren en voor spouwmuurisolatie minimaal 15 m2.

Een beter energielabel

Het energielabel krijgt een steeds belangrijkere rol bij het verkopen van je huis. Een huis met energielabel B heeft een streepje voor op een huis met een energielabel F of G. Na het toepassen van de energiebesparende maatregelen kun je een nieuw energielabel op laten maken. De energiezuinigheid wordt in de toekomst waarschijnlijk steeds belangrijker en daar kun je nu al rekening mee houden.

Een energieadviseur kan advies geven over de energiezuinige aanpassingen

De meeste warmte in een huis gaat verloren via het dak. Investeren in het isoleren van het dak geeft dus de grootste besparing, maar de besparing moet je wel afzetten tegen de investering. Je wilt het maximale uit je geïnvesteerde euro’s halen, dus zoek je naar de meest rendabele energiebesparende maatregelen. Een energieadviseur kan jou hierin adviseren. De adviseur kan ook gelijk samen met jou kijken naar de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.