Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Zo slaagt uw barbecue altijd

Terug naar overzicht

Barbecueën kent twee gezichten. Of het wordt een groot succes, of een regelrechte ramp. Een gulden middenweg is er eigenlijk niet. Met de volgende tips slaagt uw barbecuefeest altijd.

In gevecht met de barbecue

Herkent u dat? U hebt een paar vrienden uitgenodigd om te komen barbecueën en hebt de hele tijd in de keuken gestaan. Vlees gemarineerd, spiesen geregen, salades gemaakt, sausjes staan in de koelkast. Niets staat een geslaagde barbecue in de weg. Zou u denken. Maar u weet inmiddels beter. U hebt het deze zomer al eerder geprobeerd en had eigenlijk al bedacht de barbecue bij het grofvuil te zetten. U hebt zich echter toch weer laten overhalen en omdat u zo’n fijne tuin hebt, staat u nu het gevecht weer aan te gaan met die roestvrijstalen bak. Duimend dat de kolen nu wel gaan branden en als ze dan eenmaal branden het vlees niet verbrand/droog/rauw er vanaf komt.

Tips

Barbecueën is een aparte vorm van koken en verdient enige aandacht en voorbereiding. Ook tijdens het barbecueen zijn er een paar (standaard) handigheidjes die ervoor zorgen dat u het liefst volgende week alweer achter de grill staat.

Kolen aansteken

Steek de kolen ruim van tevoren aan. Het verschilt per barbecue, maar reken tussen een half uur en een uur voor het op temperatuur brengen van de kolen. U kunt de barbecue aansteken door een paar aanmaakblokjes aan te steken en daar briketten of houtskool op te leggen. Wees daarbij vooral niet te scheutig met de hoeveelheid briketten, dat is nergens voor nodig. Vul de barbecue voor maximaal de helft met briketten. Laat de andere helft leeg. Deze kunt u gebruiken voor het vlees dat gaar is.

Een snellere en populaire manier om het vuur aan te krijgen is via een barbecue vuurstarter. Leg twee aanmaakblokjes op de barbecue, vul de vuurstarter met briketten en plaats hem over de aanmaakblokjes heen. Op deze manier hebt u sneller hete briketten. Let op: steek de barbecue nooit aan met benzine of spiritus. Los van de gevaren die het met zich meebrengt, hebt u ook grote kans dat het vlees die zelfde chemische smaak krijgt.

Voorkom verbrand vlees

Goed, dan is de barbecue aan. Tijd om het vlees erop te leggen. Voordat u dat doet, verwijdert u eerst het overtollige vet van het vlees. Vet gaat namelijk druipen en zorgt ervoor dat de briketten vlam vatten. Deze vlammen verbranden vervolgens het vlees. Verbrand vlees is én niet gezond én smaakt gewoon niet lekker. Om verbrand vlees te voorkomen is het ook beter om geen zoete marinades te gebruiken. Zoete marinades bevatten over het algemeen suiker en suiker verbrandt nu eenmaal snel.

Houd het vlees sappig

Op het moment dat u het vlees op de barbecue hebt liggen en u wilt het omdraaien, gebruik dan nooit een vork. Zodra u met een vork in het vlees prikt, lopen alle sappen - die het vlees juist zo mals houden - uit het vlees, zo de briketten in. Zonde! Hetzelfde gebeurt als u op, bijvoorbeeld, de hamburger drukt. Waarom mensen die neiging hebben is nog steeds onduidelijk. Zodra u op het vlees drukt, drukt u hier alle sappen uit. Voor het omdraaien van het vlees kunt u het beste een spatel of een ander plat gereedschap gebruiken. Mik wel een beetje goed, anders kunt u het vlees tussen de briketten uitvissen.

Check de gaarheid van het vlees

Het mag een open deur zijn, maar serveer geen - en dit geldt vooral voor kip - ongaar vlees. Met een vleesthermometer houdt u de temperatuur van het vlees in de gaten en serveert u het perfecte stukje vlees. Houd voor kipfilet en een runderhamburger een temperatuur tussen de 70 en 72 graden aan, voor een medium steak 60-63 graden en voor een zalmfilet 45 graden.

De laatste en misschien wel de beste tip is: heb geduld. We willen vaak te snel en te veel. Het is - als het goed is - mooi weer en u bent in goed gezelschap. Geniet, dan komt de rest vanzelf.