Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Wat zijn eigenlijk kosten koper?

Terug naar overzicht

Tijdens het kopen van een woning komen altijd extra kosten om de hoek kijken. Een aantal is onvermijdelijk, anderen zijn optioneel. Deze extra kosten worden ‘kosten koper’ genoemd. Maar welke kosten vallen daar eigenlijk allemaal onder?

Juridisch wordt bedoeld met kosten koper; de noodzakelijke kosten om de onroerende zaak op naam te krijgen. Dat zijn alleen de overdrachtsbelasting en de notariële leveringsakte met bijbehorende kosten. Dit staat los van het feit of iemand een hypotheek neemt of een eigen aankoopmakelaar inschakelt.

Overdrachtsbelasting

Indien u een bestaande woning koopt, wordt een vast percentage van 2 procent over de aankoopprijs berekend als overdrachtsbelasting. Deze overdrachtsbelasting moet worden berekend over het onroerend goed. Over roerende zaken als, meubels, gordijnen, lampen, zonwering en dergelijke hoeft geen overdrachtsbelasting betaald worden. Let er dus goed op hoe dit in de koopovereenkomst wordt vastgelegd.

Notariskosten

Zodra u een huis koopt, is een bezoek aan de notaris onvermijdelijk. Hij stelt de leveringsakte op en regelt dat de woning op naam van de koper geregistreerd wordt bij het Kadaster. Op deze kosten kan bespaard worden. Notariskantoren hanteren niet allemaal dezelfde prijs, dus een vergelijkend warenonderzoek verrichten voordat u een keuze van notaris maakt loont. Let op: goedkope notarissen berekenen soms extra kosten voor onvoorziene werkzaamheden. U kunt eventueel ook uw makelaar om advies vragen.

Daarnaast komen er bij de aankoop van een woning nog meer kosten om de hoek kijken. In de volksmond (in tegenstelling tot wat juridisch correct is) lijken er meer kosten te vallen onder de noemer 'kosten koper'. Te denken valt aan financieringskosten en de eventuele kosten van een aankoopmakelaar. 

Financieringskosten (indien hypotheek noodzakelijk)

Als u een hypotheek nodig hebt, dan komen er verschillende kosten om de hoek komen kijken. Denk aan advieskosten, afsluitprovisie, kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG),taxatiekosten en kosten van de notariële hypotheekakte en inschrijvingskosten.

Kosten voor de aankoopmakelaar (optioneel)

Voordat u het huis van uw dromen eenmaal gekocht hebt, gaat er nog een heel traject aan vooraf. De verkopende partij neemt een verkoopmakelaar in de hand, die de belangen van de verkopende partij behartigt. 

Er zijn ook makelaars die de belangen van de kopende partij behartigen en het aankooptraject begeleiden. Dit doet de aankoopmakelaar. Indien u hier voor kiest, dan helpt uw eigen aankoopmakelaar u in de onderhandeling met de verkopende partij. Je aankoopmakelaar weet alles over wettelijke regels en bepalingen en is op de hoogte van zaken als ruimtelijke ordening, verborgen gebreken en voorwaarden. Een aankoopmakelaar is een verstandige investering en kan u veel geld besparen.

Vroeger werd er gesproken over 10% kosten koper. De overdrachtsbelasting is verlaagd van 6 naar 2%, dus als u nu een vuistregel van 6% hanteert als kosten koper, dan hebt u een redelijk idee van de aankoopkosten en dat is dan zelfs inclusief de kosten van de aankoopmakelaar. 

Koopt u een nieuwbouwwoning dan koopt u deze vrij op naam. Dit houdt in de regel in dat de notariskosten en btw, in plaats van overdrachtsbelasting, bij de koopprijs zijn inbegrepen.

Hebt u koopplannen? Neem dan vrijblijvend contact op met , wij geven u graag advies.