Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Wat te doen bij stormschade

Terug naar overzicht

April doet wat hij wil. Dat is een ding wat zeker is. Het kan er in deze maand onstuimig aan toe gaan wat het weer betreft. Voor u het weet vliegen de takken door de lucht en de dakpannen om uw oren. Wat moet u eigenlijk doen bij stormschade?

Schade opnemen

Op het moment van schrijven, eind februari, raast de wind om het huis. Er is code oranje afgegeven en er wordt afgeraden om de weg op te gaan. Met windstoten van 130 kilometer per uur slaat de regen tegen de ramen. Ondanks dat het best gezellig klinkt, kunnen windstoten als deze een hoop schade aanrichten aan en om de woning. Nadat de storm wat is gaan liggen, loopt u een rondje om het huis om de schade op te nemen. Met een beetje geluk vindt u hier een daar wat takken in uw tuin of oprit, maar het kan ook anders.

Foto’s maken

Zodra u merkt dat de storm heeft gezorgd voor schade is ons advies om direct foto's te maken van de schade. Deze kunnen dienen als bewijs voor de verzekering. Neem vervolgens contact op met uw verzekeraar. Deze zal een schade-expert langs laten komen om de schade op te nemen. De schade-expert is verantwoordelijk voor het vaststellen van het schadebedrag. Dit bedrag is natuurlijk een schatting en daar kunt u het mee eens of oneens zijn. Bent u van mening dat de schade te laag is ingeschat, dan kunt u altijd vragen om een contra-expert. Dit is gratis en geeft u de zekerheid dat het vastgestelde bedrag een goede richtlijn is.

Dekking

Houd er rekening mee dat u niet automatisch verzekerd bent tegen schade. Het ligt er net aan welke verzekering u hebt afgesloten. Met een inboedelverzekering bent u bij de meeste verzekeraars gedekt tegen stormschade vanaf minimaal windkracht 7. Alleen met een all-risk verzekering hoeft u niets bij te betalen, anders moet u rekening houden met een eigen risico. De hoogte van dit bedrag hangt weer af van het soort verzekering dat u hebt afgesloten.

Stormschade aan auto

Heeft uw auto schade opgelopen tijdens de storm, dan hebt u daar een aparte verzekering voor nodig. Een all risk verzekering vergoedt, net als bij uw woning, alle kosten. Een verzekering met beperkt casco krijgt u alle stormschade vergoed, maar betaalt u wel uw eigen risico. Hebt u alleen een WA-verzekering, dan bent u niet verzekerd tegen stormschade. Een WA-verzekering dekt alleen schade die is toegebracht door anderen.

Vervangende woonruimte

De snelheid van reparatie hangt af van de schade. Bij een flinke schade streven verzekeraars ernaar binnen 1-2 dagen de schade weer te laten herstellen. Is de schade dermate ernstig aan de woning en bent u niet in staat in uw eigen woning te kunnen overnachten, dan regelt de verzekeringsmaatschappij een vervangende woonruimte.