Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Vertrouwen in woningmarkt iets gedaald

Terug naar overzicht

De woningmarkt kende goede tijden in 2016. Stijgende huizenprijzen, dalende hypotheekrentes, stijgend aantal woningverkopen en een daling van het aantal woningen dat te koop staat. Toch is ons vertrouwen in de woningmarkt het laatste kwartaal van 2016 voor het eerst in dat jaar gedaald.

Stijging rente

Op dit moment is de ING Woonindex teruggevallen op het niveau van het eerste kwartaal van 2015. Deze Woonindex wordt ieder kwartaal bepaald aan de hand van een vijftal terugkerende vragen die beoordeeld worden in een reeks van nul (zeer pessimistisch) tot en met 200 (zeer optimistisch). De index daalt in het laatste kwartaal van 2016 van 122 naar 115. De grootste boosdoener voor het dalen van de index is het vermoeden dat de rente dit jaar weer gaat stijgen.

Kansen op de woningmarkt

Ondanks dat de woningbezitter over het geheel genomen iets minder positief is, worden de kansen op de woningmarkt nog wel steeds positief beoordeeld. Dit geldt overigens niet voor de starter. Onder deze groep is het vertrouwen licht gedaald. Ruim de helft van de ondervraagden denkt zijn of haar huis eenvoudig te kunnen verkopen, waarbij drie op de tien ondervraagden denkt hun huis binnen drie maanden tijd te kunnen verkopen.

Investeringen

Opvallend is dat investeringen in de woning vooral gefinancierd worden met behulp van financiële meevallers of spaargeld. Er wordt slechts in weinig gevallen (6 procent) een extra hypotheek afgesloten voor een verbouwing aan de woning. Een reden om te verbouwen is in de eerste plaats het verhogen van het wooncomfort en daarna pas besparen op energiekosten. Een energielabel speelt bij het kopen van een woning dan ook nauwelijks een rol. De locatie, het type woning en de staat van de woning staat bij huizenkopers nog steeds ver bovenaan de prioriteitenlijst. Bij starters is de parkeergelegenheid bij de woning ook een belangrijk punt.

Bron

ING Woonindex