Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Vanaf 2018 standaard trouwen op huwelijkse voorwaarden

Terug naar overzicht

Wie dit jaar nog gaat trouwen, trouwt automatisch in gemeenschap van goederen. Wilt u anders, dan zult u dit zelf moeten regelen. Vanaf 2018 gaat hier verandering in komen. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dat wordt de nieuwe standaard. Wat houdt dit voor u in?

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

Het lijkt nog ver weg, 2018. Maar dat trouwvoorbereidingen heel veel tijd kosten, daar kan menig getrouwd stel over meepraten. De locatie, de kleding, de muziek, wie nodigt u wel uit en wie niet. Het is 2018 voordat u het weet. Trouwen klinkt heel romantisch (en dat is de dag zelf vaak ook wel),maar de relatie komt vaak nog even goed onder druk te staan tijdens de voorbereidingen. Niet in de laatste plaats omdat bepaald moet worden of er op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen getrouwd gaat worden.

Evenredig verdeeld

Bij trouwen in gemeenschap van goederen komen alle bezittingen op een hoop en worden alle bezittingen evenredig verdeeld bij een eventuele scheiding. Dat klinkt natuurlijk heel redelijk, maar wat als een van de partners een eigen vermogen heeft of een eigen bedrijf. Dan maakt u niet alleen aanspraak op de winst, maar draait u ook op voor de verliezen van het bedrijf. In bepaalde gevallen is het heel verstandig om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Op dit moment legt u de huwelijkse voorwaarden altijd vast bij de notaris. U stelt een document op waarin u zelf bepaalt welke voorwaarden u wilt laten vastleggen.

Beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 2018 trouwt u dus automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Het voordeel hiervan is dat de notariskosten voordeliger kunnen uitvallen. Op dit moment beginnen de kosten bij ongeveer 600 euro. Dit bedrag loopt op naarmate de complexiteit van de voorwaarden. Vanaf 1 januari hoeft u voor eenvoudige situaties niet meer naar de notaris en trouwt u automatisch in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Dat scheelt u dus al snel 600 euro.

Renteverleden

Voor de woning geldt dat - indien u trouwt in gemeenschap van goederen en uw partner al in het bezit is van een woning - zowel het huis als de hypotheek ook bezit van u wordt. Let wel dat dit ook geldt voor het renteverleden. Heeft uw partner al 10 jaar rente afgetrokken, dan geldt die periode van 10 jaar - met terugwerkende kracht - ook voor u vanaf het moment dat er getrouwd wordt. U levert dus eigenlijk 10 jaar van uw recht op hypotheekrenteaftrek in. Trouwt u op huwelijkse voorwaarden, dan kunt u ervoor kiezen de woning op de naam van uw partner te laten staan. Dan behoudt u het recht op de volledige renteaftrek van maximaal 30 jaar.

Trouwen is natuurlijk enorm romantisch en dat moet ook zo blijven, maar vergeet ook zeker niet de zakelijke kant te regelen. U weet namelijk nooit wat de toekomst brengt.