Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Tuinonderhoud bij extreem droog weer

Terug naar overzicht

Het is sinds jaren niet meer zo droog geweest. In sommige gemeenten geldt zelfs een sproeiverbod voor grote akkers. Gelukkig geldt dat nog niet voor de particuliere tuin. Maar hoe houdt u uw tuin vruchtbaar tijdens extreem droge perioden?

Voorbereiding

Op het moment dat het zo droog is en u gaat u dan pas bedenken dat u iets moet gaan doen om planten en grassen de redden, bent u vaak al te laat. Een goede voorbereiding helpt om een buffer op te bouwen tijdens droge perioden. Zorg dus dat u in de winter al voorbereidingen hebt getroffen door wat compost en mest in te tuin te strooien. Dat is goed voor de structuur van de planten en het gras waardoor het in drogere tijden vitaler is.

Regenton

Droog weer vraagt vanzelfsprekend om vocht. En dat doen de meeste meesten gewoon door de tuinslang aan de kraan te hangen, de kraan open te draaien en de planten en het gras te sproeien. Niets mis mee natuurlijk, maar met deze extreme droogte vraagt de tuin wel heel veel water en ondanks dat het zo uit de kraan stroomt is dat niet de meest voordelige oplossing. Naast extreme droogte, kent Nederland ook extreem natte perioden. En dat is dan weer goed voor de tuin. Wees voorbereid op extreem droog weer door tijdens de natte perioden door het regenwater op te vangen in de ouderwetse regenton. Zonde om die hoeveelheid water niet te gebruiken op het moment dat u het heel hard nodig hebt.

Wanneer sproeien?

Maar wanneer sproeit u precies? Op de momenten dat het minste water direct weer verdampt. ‘s Avonds dus. Wat ook goed werkt is om de planten in twee fasen te sproeien. Eerst een beetje om de grond te weken en na een uur of twee nog een keer. Op deze manier neemt de grond het water veel beter op. En als u sproeit, sproei dan direct goed zodat ook de wortels - die vaak wel een centimeter of 10-15 diep zitten - goed vochtig zijn. Beter direct een ondergrond die voor een week weer voorzien is van voldoende water, dan slechts een nat oppervlakte waarbij het water de wortels niet heeft bereikt. Dit geldt met name voor het gazon.

Hoe sproeien?

Richt u bij het sproeien altijd op de wortels en nooit op de bloemen en bladeren van de plant. Zodra deze nat zijn en vervolgens in de zon komen, kunnen de bladeren en bloemen verschroeien waardoor deze afsterven. Het is wel belangrijk dat u - vooral bij jonge planten - de wortels niet teveel sproeit. Hierdoor raken ze verwend met als gevolg dat ze rustig wachten totdat ze weer water krijgen in plaats van dat ze zelf op zoek gaan naar water in de grond. De wortels van de plant blijven hierdoor kort en daarmee kwetsbaar.

Geel gazon

Hebt u zo uw best gedaan, is uw gazon toch nog geel geworden. Geen nood. Zodra het natte weer ons land weer bereikt, gaat het gras vanzelf weer groeien en komt de groene grasmat vanzelf tevoorschijn. Bemesten heeft op dit moment geen zin. Er is op dit moment niet voldoende vocht om te mest te verspreiden.

En ondertussen lekker genieten van het mooi zomerweer!