Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Ook 2 procent overdrachtsbelasting voor kantoor aan huis

Terug naar overzicht

In een tijd waarin het aantal zzp-ers stijgt, stijgt ook het aantal woningen dat dienst doet als kantoorruimte. Bepaald is nu dat de Belastingdienst voor dergelijke woningen het verlaagde tarief van 2 procent overdrachtsbelasting moet heffen in plaats van de huidige 6 procent.

Kenmerken van een woning

Veel zzp-ers werken vanuit huis om de lasten van een duur kantoorpand te voorkomen. Het komt daarbij regelmatig voor dat (een gedeelte van) de woning wordt omgebouwd tot kantoorruimte of praktijk. De Belastingdienst heft ten onrechte 6 procent overdrachtsbelasting voor dergelijke woningen. Volgens de Hoge Raad geldt voor woningen die als woning gebouwd zijn en nog steeds de kenmerken hebben van een woning, een percentage van 2 procent.

Bezwaar

Vier belastingplichtigen hebben een zaak tegen de Belastingdienst aangespannen waarin zij bezwaar maken tegen het niet juist toepassen van de overdrachtsbelasting. In 2012 werd deze belasting voor woningen structureel verlaagd naar 2 procent. Voor niet-woningen geldt een (ongewijzigd) tarief van 6 procent. Sinds 2012 zijn meerdere gevallen waarin de fiscus ten onrechte 6 procent overdrachtsbelasting hief.

Ten onrechte

De vier zaken die in hoger beroep gingen betroffen een tot kantoor verbouwde boerderij, een stadsvilla die dienst doet als kantoor, een woonhuis waarin een tandartspraktijk is gevestigd en een pand dat is omgebouwd tot hospice. In de eerste drie gevallen heeft de Hoge Raad bepaald dat de Belastingdienst ten onrechte 6 procent overdrachtsbelasting hief. Criterium is geweest dat deze woningen met slechts kleine aanpassingen weer tot woonhuis gemaakt kunnen worden. In het geval van de hospice heeft de Hoge Raad bepaald dat het hier gaat om een zorginstelling in plaats van een woonhuis en dat de 6 procent hier op zijn plek is.

Doorstroom verhogen

Reden voor de heffing van 6 procent is volgens de Belastingdienst dat de politiek met de verlaging slechts de doorstroom op de woningmarkt wil verbeteren. Op het moment dat het pand wordt bewoond door een andere eigenaar, terwijl het pand geen woonbestemming heeft, draagt dit niet bij aan die doorstroom. De Hoge Raad weerlegt dit argument van de Belastingdienst door onder andere te verwijzen naar het verlaagde tarief dat ook geldt voor tweede huizen en vakantiehuizen, wat ook niet bijdraagt aan het verhogen van de doorstroom.

Wat dit betekent voor de wet is nog onduidelijk. Wel kan deze uitspraak als houvast gelden voor andere gevallen.