Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Nu kopen is nu profiteren

Terug naar overzicht

Het is de vraag van veel starters. Kopen of huren. Op dit moment kunnen we daar kort over zijn. Met de extreem lage rentes is kopen op dit moment de beste manier om uw maandlasten zo laag mogelijk te houden. Maar hoe lang deze overduidelijke overwinning voor kopen aanblijft is onzeker.

Aantrekkelijke maandlasten

Het kopen van een huis is op dit moment overduidelijk goedkoper dan een huis huren. De huidige lage rentestand zorgt voor wel heel aantrekkelijke maandlasten. Een kleine rekensom leert ons dat u 500 euro netto per maand aan rente betaalt wanneer u een inkomen hebt van 50.000 euro en u een hypotheek van 3 ton afsluit tegen een percentage van 3 procent, voor een rentevaste periode van 5 jaar. Natuurlijk moet er ook verplicht afgelost worden. Dat kost u cash, maar in feite spaart u, want bij verkoop van uw woning ontvangt u dit geld (in de meeste gevallen) weer terug. Waar vind je in Nederland nog een huurwoning van 500 euro per maand. De eenkamerappartementen, studentenwoningen en andere woonvormen waar u minstens de wc, douche en/of keuken moet delen hierbij uitgesloten natuurlijk. We laten hier voor het gemak de eenmalige ‘kosten koper’ en onderhoudskosten aan de woning even buiten beschouwing. Want los van deze kosten is kopen, mede door de hypotheekrenteaftrek, nog steeds goedkoper dan huren.

Stijgende huurprijzen

En het verschil in het voordeel van de koopwoning wordt alleen maar groter. Berichten over stijgende huren in zowel de sociale huurwoningen als de vrije sector maken huren niet echt aantrekkelijker. Waar de huurprijzen in de vrije sector in sommige gemeenten stijgen met wel 10 procent, ligt deze stijging voor de sociale huurwoningen wat lager. Huurders met een laag inkomen kunnen een maximale stijging van 2,5 procent verwachten, terwijl huurders met een inkomen vanaf 43.786 euro een stijging van maximaal 5 procent kunnen verwachten.

Stijgen

Het wordt echter wel tijd dat u snel een keuze maakt tussen kopen of huren. Onlangs verscheen er in het Financieel Dagblad een klein bericht dat Obvion, een dochter van de Rabobank, de hypotheekrente voor sommige hypotheken met 0,2 procentpunt heeft verhoogd. Is dit een teken aan de wand? Dat kan niemand met zekerheid zeggen, maar een signaal is het wel. Daarnaast zit de curve van de stijgende huizenprijzen nu nog aan het begin, maar er is een duidelijke stijgende lijn te zien. Wie nog langer wacht loopt niet alleen het risico op een stijgende rente, maar ook op stijgende huizenprijzen.

De afweging om te huren of te kopen heeft uiteraard niet alleen te maken met de maandelijkse lasten. Dit gaat gepaard met veel meer keuzeopties. Toch is het goed te beseffen dat het moment om te kopen daar is, mits u wilt profiteren van de voordelen die de woningmarkt u nu biedt.