Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Kwartaalcijfers woningmarkt eerste kwartaal 2014

Terug naar overzicht

Het eerste kwartaal van 2014 zit er alweer op. Tijd om de balans op te maken en de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal onder de loep te nemen.

Aantrekken

Het eerste kwartaal laat voor het eerst sinds drie jaar weer eens een stijging in de huizenprijzen zien. De huizenprijzen liggen gemiddeld 1,2 procent hoger dan een jaar geleden. Ondanks deze prijsstijging lopen de verschillen per regio en per huistype nogal uiteen. Het aantal woningverkopen zit voor het derde achtereenvolgende jaar wel weer in de lift. Dit kwartaal hebben NVM-makelaars maar liefst 41,5 procent meer woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage rente leiden tot het aantrekken van de woningmarkt.

Verkooptijd

In 2013 liet de tweede helft van het jaar een herstel van het aantal woningverkopen zien, in 2014 zet dat herstel verder door. Niet eerder in de afgelopen 5 jaar zijn er in het eerste kwartaal zo veel woningen verkocht door NVM-makelaars: 24.360 in totaal. In de totale markt zijn er naar schatting 32.700 woningen verkocht. De gemiddelde verkooptijd van de verkochte woning bedroeg 159 dagen.

Starterswoningen

Na een periode van meer dan drie jaar is de prijsdaling in een groot deel van de regio's ten einde. De prijsontwikkeling van verkochte woningen komt uit op een stijging van 1,2 procent. De prijzen van de vrijstaande woningen dalen echter nog (-1 procent) en ook tweekappers blijven met een prijsontwikkeling van precies 0 procent wat achter. De populaire starterswoningen stijgen daarentegen weer in prijs. Het appartement is het woningtype dat in de afgelopen jaren het minst hard in prijs is gedaald en laat nu ook weer duidelijk prijsherstel zien.

Open Huizen Dag

De oplevende woningmarkt is ook duidelijk te zien aan de onlangs georganiseerde NVM Open Huizen Dag. Het aantal bezoeken aan de deelnemende huizen kwam dit keer uit op ruim 140.000. Onder de belangstellenden waren veel starters. Nu de economie weer aantrekt, durven ze het aan hun eerste woning te kopen. Opvallend is de deelname van het aantal woningen dat nog maar recentelijk te koop staat en het aantal woningen waarvan de vraagprijs wordt aangepast vlak voor de NVM Open Huizen Dag. Dit zou kunnen betekenen dat veel huizenbezitters deze dag zien als het startschot voor het te koop zetten van de woning.

Al met al is het eerste kwartaal van 2014 weer positief gestart en zet het herstel van de woningmarkt, dat in 2013 is ingezet, gestaag door.

Bron

NVM