Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Jan Modaal: tijd voor zijn pensioen?

Terug naar overzicht

We kennen hem allemaal; Jan Modaal. We hebben er vroeger tijdens economieles allemaal mee moeten rekenen. Maar wie is Jan Modaal tegenwoordig eigenlijk?

De kostwinner

In 1968 vroeg het kabinet De Jong aan het Centraal Planbureau (CPB) hoe de kabinetsplannen op financieel gebied zouden uitpakken voor zowel de lage als de hoge inkomens. Het CPB een kwam met Jan Modaal. De kostwinner van een gezin met twee kinderen en een salaris dat in Nederland het meest voorkomt.

Het inkomen

Maar wat verdient Jan Modaal nu eigenlijk? Jan Modaal staat op dit moment (maart 2017) voor € 37.000 op de loonlijst. Dat komt neer op een bruto maandinkomen van € 2.846 (netto houdt Jan daar ongeveer € 2.152 per maand aan over). Dit inkomen is dus niet een gemiddeld inkomen, maar het inkomen dat het meest voorkomt in Nederland (het modale inkomen).  

Invloed

Ondanks dat Jan Modaal volgend jaar al Abraham ziet, wordt de beste man nog veelvuldig ingezet. Hebben huidige politieke maatregelen namelijk te veel invloed op de koopkracht van Jan Modaal, dan wordt kritisch naar deze maatregelen gekeken en worden deze veelal aangepast.

Vervroegd pensioen

Maar hoe actueel is Jan Modaal eigenlijk? Er is een heleboel gebeurd in 50 jaar. Jan Modaal is namelijk niet meer alleen, zijn vrouw werkt nu ook steeds vaker. Het aantal huishoudens met anderhalf inkomen is in de afgelopen jaren namelijk sterk gestegen. Jan Modaal heeft ook geen hypotheek of huur- of zorgsubsidie. De kinderen van Jan Modaal hebben het daarnaast erg fijn thuis, aangezien zij in dit statische model nooit uit huis gaan. Dit soort veranderingen zijn allemaal van invloed op de koopkracht van meneer Modaal. Is het niet eens tijd dat Jan Modaal met vervroegd pensioen gaat?

Wilt u echt weten wat uw koopkracht is? Ga dan naar de Koopkrachtberekenaar van het Nibud. Hier kunt u op basis van uw eigen gezinssamenstelling, inkomen en situatie uw koopkracht berekenen. Laten we in ieder geval volgend jaar nog wel een taartje eten op de jarige Jan.