Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

De eikenprocessierups: wat moet u wel en wat vooral niet doen?

Terug naar overzicht

Geen provincie in Nederland ontkomt er meer aan. De linten om de bomen geven het duidelijk aan. De eikenprocessierups is weer in groten getale aanwezig. Bestrijden is moeilijk en daarom kunt u er beter voor zorgen u niet in aanraking komt met deze kleine boosdoeners.

Extreem vroeg

Het is al vroeg warm geweest dit jaar. Dat vinden wij zelf niet alleen heel prettig, de flora en fauna in Nederland komt ook extreem vroeg op gang. Dit geldt ook voor de eikenprocessierups die sinds 20 jaar ook in Nederland huisvest. De eikenprocessierups is een rups die zich, zoals de naam al doet vermoeden, vooral in de eikenboom bevindt en ‘s nachts, in grote groepen, op zoek gaat naar voedsel.

Brandharen

Prima toch, zou u zeggen. Zolang ze maar in de boom blijven, heeft niemand er last van. Niets is minder waar. De eikenprocessierups verliest namelijk heel kleine haartjes. Deze haartjes vliegen door de lucht en vallen vervolgens naar beneden. Op u. En het zijn deze hele kleine brandharen die schadelijk zijn voor mensen. Ze veroorzaken namelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen.

Behandelen

De klachten zijn vooral heel vervelend, maar verdwijnen wel na een paar dagen. Het is wel belangrijk, om erger te voorkomen, dat u de huid goed met water wast. Was ook uw kleding met water en zeep om de haren uit de kleding te wassen. Hevige jeuk kunt u aanpakken met een anti-jeukmiddel. Dit geeft op zijn minst wat verlichting. Raadpleeg bij aanhoudende hevige klachten altijd een arts.

Bestrijden

Het bestrijden van de eikenprocessierups is een specialistische aangelegenheid en gebeurt met behulp van gif of door het wegbranden of wegzuigen van de rupsen met speciale apparatuur. Dit is dus zeker geen klus om zelf aan te pakken. De kosten voor het bestrijden zijn ongeveer 100 tot 125 euro - afhankelijk van het aantal bomen - op het moment dat er geen haast bij geboden is. U kunt bij de gemeente aangeven dat u last hebt van een plaag en zij zullen uw bomen dan behandelen tijdens de reguliere bestrijdingsroute. Bij acute problemen worden andere bestrijdingsmiddelen ingezet en kunnen de kosten verder oplopen.

Verspreiding

Wanneer u te maken hebt met eikenprocessierupsen in uw tuin, kunt u er beter voor zorgen dat u er niet mee in aanraking komt om verspreiding van de brandharen te voorkomen. Dit doet u door bijvoorbeeld de zandbakken van kinderen altijd te sluiten en geen speelgoed te laten liggen. Laat ramen en deuren niet onnodig openstaan, omdat de kans dan aanwezig is dat de haren naar binnen waaien.

Houd er rekening mee dat u als eigenaar van de boom ook de verantwoordelijkheid hebt met betrekking tot de bestrijding van de rupsen. Ook al hebt u er zelf weinig last van, dan nog kan de gemeente bepalen dat u een bestrijdingsbedrijf in de arm moet nemen.