Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Afzuiging naar buiten of circulaire afzuiging?

Terug naar overzicht

Afzuigkappen zijn er in verschillende soorten en maten. Tegenwoordig kunnen ze zelfs in het plafond of in het aanrecht worden verwerkt. Welk systeem past het beste bij uw wensen en woning?

Afzuiging naar buiten

Er zijn verschillende opties voor het afzuigen van vet, vocht en geuren. De meest bekende en misschien ook wel de beste manier is een afzuigkap met de afvoer direct naar buiten. Zodra de afzuiger wordt aangezet, worden luchtjes, vocht en vet eerst door het vetfilter omhoog gezogen en vervolgens via een afvoerpijp naar buiten geleid. U herkent het vast wel, al op de hoek van de straat ruikt u wat er die avond geserveerd gaat worden. Voordeel hiervan is dat de lucht uw huis niet meer in komt. Een nadeel is dat energie verloren kan gaan doordat warmte uit huis via de afzuiging naar buiten verdwijnt. Na aanschaf van dit systeem hebt u geen bijkomende kosten. De vetfilters kunnen gewoon in de vaatwasser (of met de hand) gewassen worden.

Circulaire afzuiging

In veel appartementen en flats, maar ook in energiezuinige nieuwbouwwoningen wordt gebruik gemaakt van een circulaire afzuiging. De afzuiging zuigt vet en geurtjes op en verwerkt deze met behulp van een koolstoffilter. Dit filter neutraliseert de geur en vangt het vet op. De geneutraliseerde geur wordt vervolgens weer terug de keuken in geblazen. Het voordeel is dat u geen last hebt van energieverlies, omdat er geen pijp naar buiten gemonteerd hoeft te worden. Dit is daarom een ideale oplossing voor woningen waar het niet mogelijk is een pijp naar buiten te monteren. Nadeel is wel dat een circulair afzuigsysteem geen vocht afzuigt. Daarnaast moeten de koolstoffilters - voor het beste resultaat - variërend van iedere 3 maanden tot iedere 3 jaar, vervangen worden. De kosten voor dergelijke filters lopen uiteen van 30 euro tot 150 euro per paar.

Plasmafilter

Een andere vorm van circulaire afzuiging is afzuiging door middel van een plasmafilter. Vieze luchtjes worden in een katalysator opgevangen, waar zij uiteenvallen, worden opgeslagen en vervolgens gezuiverd. Niet alleen kookluchtjes, maar ook rook, pollen, bacteriën, vocht, geuren, virussen en schimmels worden met een plasmafilter gezuiverd. Het voordeel van dit systeem is dat de koolstoffilters niet vervangen hoeven te worden. Het luchtfilter is zo gemaakt dat hij op iedere afzuigkap aangebracht kan worden.

Laatste tips

Voordat u de keuze maakt, hebben we nog een paar tips voor u:

  • Vermijd zoveel mogelijk bochten in uw luchtafvoerkanaal, deze verminderen de capaciteit.
  • Zorg dat de afzuigkap minimaal dezelfde breedte heeft als de kookplaat
  • Metalen vetfilters zijn het meest onderhoudsvriendelijk, omdat deze in de vaatwasser geplaatst kunnen worden.
  • Bent u een doe-het-zelver? Inbouw-, onderbouw- en schouwafzuigkappen vereisen technische kennis. Weet dus waaraan u begint voordat u van start gaat.

Succes met de keuze.

Relevante link

Consumentenbond - Afzuigkappen