Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Wilt u op de hoogte blijven van het woonnieuws van ?
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Aansprakelijkheid gebreken bij opleveren nieuwbouw

Terug naar overzicht

Eindelijk is het zover. Uw nieuwbouwwoning is opgeleverd en de eerste meubels zijn verhuisd. U zit op de bank en kijkt tevreden rond. Totdat uw oog valt op de enorme scheur in het amper opgedroogde stucwerk. Wie is daar nu verantwoordelijk voor? U of de bouwer?

Contractuele aansprakelijkheid

Voordat u in de woning trok is een en ander vastgelegd in het koopcontract. Dit koopcontract wordt ook wel de contractuele aansprakelijkheid genoemd. Via dit contract kunt u op veel manieren gebreken na oplevering van uw nieuwbouwwoning verhalen op het bedrijf die het voor u gebouwd heeft. Er zit echter wel een bepaalde termijn aan vast en geldt alleen wanneer u een model koop- of aannemingsovereenkomst hebt.

Voor welke gebreken kunt u op welke termijn uw bouwer nog aansprakelijk stellen?

Tot 3 maanden na oplevering

Dit heet de herstelperiode. Alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld, moet de bouwer volgens contract binnen drie maanden herstellen.

Tot 6 maanden na oplevering

Dit is de onderhoudsperiode. U kunt tot 6 maanden gebreken en andere tekortkomingen melden aan uw bouwer, die deze vervolgens verplicht is te herstellen.

Tot 5,5 jaar na oplevering

Dit zijn verborgen gebreken. Deze verborgen gebreken verschijnen pas na lange termijn en zijn gebreken die niet eerder gezien hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld lekkage. De bouwer blijft tot 5 jaar aansprakelijk voor dergelijke verborgen gebreken. Let wel dat u dergelijke meldingen op tijd en schriftelijk aan de bouwer meedeelt en daarnaast op tijd de vordering bij rechter of arbiter indient.

Tot 20,5 jaar na oplevering

Na de verborgen gebreken, die tot 5,5 jaar na oplevering van woning gemeld kunnen worden, kan de bouwer alleen nog aansprakelijk worden gesteld voor ernstige gebreken. Hieronder worden bijvoorbeeld constructiefouten gerekend. Muren of daken die instorten, maar ook een verzakte fundering of vocht in de muren zijn voorbeelden van constructiefouten. U kunt voor dergelijke ernstige gebreken tot 20,5 jaar na oplevering van de woning terecht bij de bouwer (in de hoop dat het bedrijf dan nog steeds bestaat).

Ziet u een fout, tekortkoming of gebrek aan de woning? Grote kans dat u deze gewoon kunt verhalen op het bouwbedrijf.