Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Huizenstede Makelaardij
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Krapte in woningmarkt blijft

Terug naar nieuwsbrief

Vooralsnog lijkt het erop dat de krapte in de woningmarkt nog even doorzet. Ondanks andere voorspellingen, zorgt de coronacrisis niet voor het beetje lucht op de krappe woningmarkt waarnaar we op zoek zijn. Dit blijkt uit de rapportage Monitor Koopwoningen die medio augustus is gepubliceerd. 

Historisch laag

Uit deze cijfers blijkt dat het woningaanbod historisch laag is en dat corona niet tot nauwelijks invloed heeft op de woningmarkt. Zeven jaar geleden konden woningzoekers kiezen uit dertig woningen. Op dit moment is dat niet meer dan drie. Het lijkt erop dat deze krapte nog even blijft, mede door het gebrek aan grote projecten voor nieuwbouwwoningen. Op dit moment staat een woning gemiddeld slechts 28 dagen te koop.

Ontwikkelingen

Er zijn manieren om de woningmarkt uit deze krapte te krijgen. In de eerste plaats zouden particuliere beleggers hun woningen massaal te koop moeten aanbieden. Daarnaast zou er een ombuiging in het verkoopproces moeten plaatsvinden, waarbij eerst de woning verkocht wordt en daarna pas naar een nieuwe woning wordt gezocht. Dit werkt echter alleen wanneer dit op grote schaal gebeurt. Als laatste zou er een sterke stijging van de kapitaalrente moeten plaatsvinden. Vooralsnog lijkt geen van de ontwikkelingen op korte termijn plaats te vinden. 

Oververhit

De kans is groot dat de werkloosheid die door het coronavirus is ontstaan, toeneemt. Met stijgende lonen voor de werkenden, blijft de huizenmarkt krap en raakt hij wellicht nog sneller oververhit. Mede door het achterblijven van grote nieuwbouwprojecten. Echter, in deze huidige situatie, waarin de aanpak van het coronavirus zo actueel blijft, is echter niets meer zeker en kunnen we nog veel kanten op.