Inspiratie Domvast Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Domvast Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Rob beantwoordt de vraag van de maand

Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen een makelaar en een taxateur?

Rob: "Het wordt vaak in één adem genoemd; makelaar/taxateur. Hoe zit het met deze termen? Zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, of niet? Wanneer u zich op de huizenmarkt begeeft krijgt u vroeg of laat zeker met ze te maken. Makelaar/taxateur? Ik vertel u graag hoe het zit.

Een makelaar begeleidt de koper of verkoper van een woning. Hij is dus partijdig en onderhandelt namens zijn opdrachtgever.
Een taxateur is onpartijdig, hij laat zich niet leiden door de belangen van één partij. Een taxateur geeft een deskundig waardeoordeel.

Sinds 2001 is het vak makelaar een vrij beroep geworden. Dit houdt in dat iedereen die een huis verkoopt zich makelaar mag noemen. Tot 2000 was de titel 'makelaar' alleen weggelegd voor mensen die, na een grondige studie, werden beëdigd door de rechtbank.

Om uzelf te verzekeren van de deskundigheid van een makelaar is het verstandig om altijd te kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij één van de brancheorganisaties in Nederland, te weten NVM, VBO of VastgoedPro. Verder staat de makelaar ingeschreven bij het Vastgoedcert of SCVM.

In tegenstelling tot 'makelaar' mag niet iedereen zich zomaar 'taxateur' noemen. Een erkend taxateur moet geregistreerd staan bij taxatie register NRVT. De registratie is persoonsgebonden en niet kantoorgebonden. De registratie zegt dus iets over de vakbekwaamheid en deskundigheid van individuele taxateurs.

Bij de aan- of verkoop van een woning neemt u een makelaar in de arm die uw belangen behartigt. Voor het verkrijgen van een hypotheek bent u vaak verplicht om een taxatierapport in te leveren bij uw hypotheekverstrekker. Dit taxatierapport moet opgemaakt zijn door een erkend taxateur. De makelaar die u begeleidt mag echter niet voor u optreden als taxateur, ook al staat deze makelaar geregistreerd als erkend taxateur. De taxatie moet dus verricht worden door een onafhankelijke taxateur."