Inspiratie Domvast Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Domvast Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Onkruid vergaat niet. Of toch wel?

Terug naar overzicht

Onkruid vergaat niet. Dat is leuk voor het onkruid, maar niet voor u. Het woekert ongevraagd tussen planten en tegels door en laat zich niet gemakkelijk verslaan. Toch zijn er manieren om uw tuin milieuvriendelijk onkruidvrij te maken.

Alternatieven

Bestrijdingsmiddelen zijn er in vele soorten en maten. Deze middelen zitten echter ook vaak vol met chemicaliën en andere middelen die het onkruid misschien wel bestrijden, maar daarmee ook andere flora en fauna aantasten. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Er zijn voldoende alternatieven, om op een milieuvriendelijke manier het onkruid uit de, door u met zorg aangelegde, tuin te verwijderen.

(Zuiverings)zout

Het gebruik van bakpoeder of baking soda is een effectieve manier om het onkruid tussen de tegels te verwijderen. Het is niet voor niets zuiveringszout. Het is daarnaast ook nog eens zeer eenvoudig in gebruik. Strooi gewoon een beetje baking soda tussen de naden van de tegels en laat het daar zijn werk doen. Naast dit zuiveringszout is gewoon keukenzout ook een effectieve onkruidbestrijder. Verdun 1 deel zout in twee delen water en giet dit mengsel over het onkruid. Tussen de naden van bijvoorbeeld looppaden en opritten kunt u ook zout strooien en vervolgens overgieten met warm water.

Alcohol

Wat ook erg effectief werkt is alcohol. Door de dehydraterende werking is alcohol uitermate geschikt als onkruidbestrijder. Meng een 30 milliliter wodka met twee kopjes water, giet dit in een plantenspuit en sproei dit vervolgens uit over het onkruid. Dit is economisch gezien niet de meest voordelige oplossing, maar wel een bijzondere manier om eens uit te proberen. Voor het beste effect kunt u het onkruid het beste op het heetst van de dag besproeien.

Gezond gras

Het gazon is altijd een grote trekpleister voor onkruid. Voor deze oppervlakte in uw tuin geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Een goed onderhouden grasveld, waarbij het gras een mooie dichtheid kent, is minder gevoelig voor onkruid dan een grasveld dat veel lucht heeft. Hoe dikker het gras hoe minder ruimte voor het onkruid om te groeien. Lees hier meer over het aanleggen en gezond houden van je gras.

Handmatig

Het mag een open deur zijn, maar de beste manier om uw onkruid te verwijderen is door het gebruik van een eeuwenoud werktuig. Efficiënt en zeer nauwkeurig. Uw handen. Met uw handen trekt u onkruid met wortel en al tussen uw tegels en borders uit. Gebruik een scherm en lang voorwerp om de wortel zo diep mogelijk weg te kunnen steken. U beschadigt geen andere planten en weet zeker dat u heel milieuvriendelijk bezig bent.