Inspiratie Domvast Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Domvast Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Huis verkopen aan vrienden. Wel of niet doen?

Terug naar overzicht

U hebt uw huis te koop staan en al meerdere kijkers gehad, maar nog geen serieus bod ontvangen. Totdat er uit onverwachte hoek ineens interesse komt. Uw beste vriend en zijn vrouw hebben serieus interesse. Hoe verstandig is het om uw huis aan vrienden, familie of bekenden te verkopen?

Vriendenprijs

Op het eerste gezicht lijkt het ideaal. U kent elkaar goed en weten ook precies wat u aan elkaar hebt. De bezichtigingen zijn gezellig en er wordt van beide kanten open gesproken over de wensen aan de ene kant en de eventuele gebreken van de woning aan de andere kant. Toch fijn dat het allemaal zo eerlijk kan. U vertrouwt elkaar per slot van rekening. Maar dan moet er toch echt een keer een serieus bod gedaan worden en dat kan in dit soort situaties nog wel eens lastig zijn. De kopende partij wil natuurlijk de beste deal en de verkopende partij doet de woning liefst niet voor een vriendenprijs weg. Hoe zorgt u nu dat de relatie en de vriendschap goed blijft in dit soort situaties?

Onafhankelijke taxateur

Om er zeker van te zijn dat beide partijen de deal met een goed gevoel afsluiten, kunt u een onafhankelijke taxateur inschakelen. De taxateur doet een reële schatting van de waarde van de woning, die vervolgens als richtlijn voor de prijs kan dienen. De partijen kunnen ook allebei een eigen taxateur inschakelen die samen tot een goede richtprijs komen. Op die manier kunt u nooit twijfelen aan de oprechtheid van de in de arm genomen taxateur door een van de partijen. Naar aanleiding van de door de taxateur genoemde waarde, kunt u vervolgens allebei besluiten met de deal door te gaan zonder het gevoel belazerd te worden. Wil een van beide partijen toch onderhandelen? Schakel dan een aankoop- of verkoopmakelaar in die de onderhandeling voor u doet.

Financiële situatie

Als vrienden is het makkelijk elkaar een dienst te bewijzen. Dat hebt u eerder gedaan en dat is altijd nog goed gekomen. Dus als uw vriend u vertelt dat de financiering bijna rond is, maar u nog even een paar weken geduld moet hebben, gaat u ervan uit dat het goed komt en stopt u de activiteiten om andere kopers te vinden. Toch is het verstandig eerst objectief te kijken naar de financiële situatie van uw vriend, voordat u de woning van de markt haalt. Is hij echt in staat het huis te financieren? Het zou jammer zijn als u kostbare tijd verliest wanneer na weken blijkt dat de financiering toch niet rond komt. Het gaat hier wel om de verkoop van een huis en niet om het voorschieten van een rondje in de kroeg.

Verborgen gebreken

Samen door de woning lopen en lachen om het moment dat u gezamenlijk door de vliering zakte tijdens een feestje is één ding, maar melden van verborgen gebreken is wat anders. U wilt uw woning graag verkopen, maar u weet ook dat de kozijnen eigenlijk aan vervanging toe zijn. Ook de lekkage in de garage is niet direct te zien, maar met een fikse regenbui sijpelt er toch behoorlijk wat water naar binnen. Wees eerlijk over zaken die vroeg of laat aan het licht gaan komen. U wilt elkaar ook na de verkoop blijven zien en nieuwe herinneringen maken in het huis dat dan van uw beste vriend is.

Uw huis verkopen aan familie, vrienden of bekenden hoeft helemaal geen probleem te zijn. Zolang u goede afspraken maakt en eerlijk bent over zowel de prijs als de staat van de woning, ligt er nog een lange vriendschap in het verschiet.