Inspiratie Domvast Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Domvast Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Duurzame financiering

Terug naar overzicht

Vaak willen we onze woning wel verduurzamen, maar hebben we niet altijd de financiële middelen om dit aan te pakken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil daar nu wat aan doen.

Financiële ruimte

We worden als woningbezitter op verschillende manieren gestimuleerd onze woning ‘groener’ te maken. Zonnepanelen, goede isolatie, groene stroom. Er zijn mogelijkheden genoeg om bij te dragen aan een beter milieu middels enkele investeringen in de woning. Echter, niet iedereen heeft de financiële ruimte deze investering daadwerkelijk te kunnen doen. De NVB pleit daarom voor een verruiming van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor zogenaamde nul-op-de-meterwoningen (woningen die evenveel stroom zelf opwekken als dat ze verbruiken).

Gebouwgebonden financiering

Daarnaast bieden banken een nieuwe en alternatieve financieringsvorm aan. Deze gebouwgebonden financieringsvorm is bedoeld voor mensen die geen extra hypotheek kunnen nemen voor het duurzamer maken van hun woning. Door de financiering aan het pand te koppelen wordt deze investering overgedragen aan de nieuwe eigenaar van de woning op het moment dat de investering nog niet volledig is terugbetaald.

Deze alternatieve financiering is onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de VN in 2015 heeft opgesteld, waarbij de VN wereldwijd bedrijven heeft gevraagd bij te dragen aan de realisatie van deze doelen. Het voorstel van de NVB past binnen deze gestelde doelen.

Langer zelfstandig thuiswonen

Een ander punt op de agenda van de Nederlandse banken is de begeleiding van ouderen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dit kan in veel gevallen alleen wanneer sprake is van een zekere vermogenspositie of de mogelijkheid om te lenen. Het vermogen dat deze doelgroep heeft opgebouwd zit al in de woning. Door in gesprek te gaan met bijvoorbeeld pensioenfondsen, zorgverzekeraars en overheid kunnen de geldstromen die aanvankelijk hiervoor bedoeld zijn, flexibeler ingezet worden. En als een huis dan vervolgens wordt aangepast voor de oude dag, dan worden de huizenbezitters gestimuleerd kansen te pakken voor de verduurzaming van de woning.

Deze en andere ideeën worden door de betrokken banken verder uitgewerkt in een platform voor duurzame financiering van De Nederlandsche Bank (DNB). Consumenten worden binnenkort in de gelegenheid gesteld inhoudelijk op de ideeën te reageren via de website van de NVB.