Ontvang maandelijks het nieuwe woonnieuws van D&S Makelaardij
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Zo wordt kitten een fluitje van een cent

Terug naar nieuwsbrief

Bijna iedereen heeft hem wel in huis. Soms fanatiek gebruikt, bij anderen nog fonkelnieuw in de verpakking. De kitspuit. Heel handig om naden te dichten, een snelle manier om randen mooi strak af te werken en perfect om onderdelen mee te bevestigen. Wat is eigenlijk de beste manier om de kitspuit te hanteren?

Een goede kitrand ziet er strak uit, heeft geen klonten en is gelijkmatig verdeeld. Het lijkt eenvoudig en met deze tips is dat het ook. 

Kitsoorten

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Dat begint al in de bouwmarkt bij het kiezen van de juiste kit. Er bestaan meerdere soorten voor verschillende toepassingen:

  • Acrylaatkit gebruikt u om kieren en naden te dichten en is makkelijk overschilderbaar. Acrylaatkit is niet geschikt voor in de badkamer omdat deze niet voldoende vochtwerend is. Kieren worden in een vochtige ruimte met acrylaatkit niet afgedicht en zijn daarom waterdoorlatend.
  • Montagekit is een soort lijm en wordt vooral gebruikt om materialen tegen muren, vloeren en plafonds te lijmen. Door het vullende karakter van de kit worden oneffenheden direct gevuld.
  • Sanitairkit gebruikt u in vochtige ruimten zoals badkamer en keuken. Door de schimmelwerende functie is deze kit ideaal voor plekken die nat mogen worden. De kit verliest echter na enkele jaren wel zijn schimmelwerende functie, waardoor een nieuwe kitlaag aangebracht moet worden.
  • Siliconenkit is erg elastisch en wordt daarom gebruikt op ondergronden die bewegen of blijven ‘werken’.

Kitkleur

Kit is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bij de bouwmarkten vindt u vooral de standaard kleuren zoals wit, ecru, zwart, grijs en natuurlijk doorzichtig. Bent u op zoek naar een bijzondere (RAL-)kleur kit, dan vindt u via internet meerdere adressen die een kitkleur voor u op maat kunnen maken. Zo hebt u altijd een kleur die past bij uw wensen. 

Benodigdheden

Zorg dat u, voordat u daadwerkelijk gaat beginnen, alle gereedschappen en benodigdheden bij de hand hebt. Op die manier kunt u snel en efficiënt te werk gaan en vergroot u de kans op een mooie strakke kitrand. Naast een flacon kit hebt u een kitspuit nodig, een spatel en een met zeepsop gevulde plantenspuit. 

Stappenplan

  1. Zet de flacon vast in de kitspuit.
  2. Snijd de spuitmond van de flacon schuin af. Zorg dat het gat niet te groot wordt, anders wordt doseren heel lastig.
  3. Spuit de kit langzaam in de van tevoren schoongemaakte voeg. Probeer een constante druk te houden op de kitspuit, zodat u overal evenveel kit krijgt.
  4. Besproei de kit met zeepsop.
  5. Gebruik nu de spatel om de kit strak te vegen door de spatel schuin op de kit te zetten en deze met een lichte druk in de voeg te drukken. Verwijder overtollige kit regelmatig van de spatel.
  6. Maak als laatste uw vinger nat met zeepsop en loop de kitrand nog een laatste keer na. 

Laat de kit vervolgens minstens 24 uur drogen. 

Oefening baart kunst

Een mooie kitrand is niet heel ingewikkeld. Het vergt echter geduld en de nodige meters aan oefensessies. Is het uw eerste keer en bent u bang dat u de mist in gaat, probeer dan eerst een klein stukje op een plek die niet zichtbaar is. Zodra u het gevoel eenmaal te pakken hebt, is kitten ook voor u een fluitje van een cent.